ȘtiriTop News

Două noi sisteme de scanare cu raze X puse în funcțiune la Albița

La două săptămâni de la punerea în funcțiune a primului scaner cu raze X la Galați – Giurgiulești, alte două noi sisteme de scanare cu raze X au fost puse în funcțiune la Albița.

Cele două noi sisteme de scanere cu raze X, amplasate la Biroul Vamal Albița – cea mai intens circulată vamă de la frontiera României cu Rep. Moldova – vor permite un control vamal mai rapid și mai precis al bunurilor aflate atât în camioane, cât și în mijloacele de transport persoane.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Unul dintre sisteme este relocabil și va fi utilizat pentru controlul autoturismelor, în vreme ce al doilea este o noutate, fiind un scaner mobil dezvoltat de MBT ce permite verificarea camioanelor.

Două noi sisteme de scanare cu raze X puse în funcțiune la Albița
Roboscan ML64 este un sistem mobil de imagistică de înaltă versatilitate ce permite 3 moduri de operare.

Prin utilizarea echipamentelor de scanat se poate face inspectarea containerelor pentru mărfuri sau interiorul mărfurilor, coletelor și bagajelor fără deschiderea acestora. Selecția pentru control prin scanare va fi efectuată în urma analizei de risc realizate pe baza informațiilor disponibile la nivelul autorității vamale.

VEZI ȘI: Polonia: Guvernul vrea să interzică înființarea de noi companii de transport timp de 2 ani

Noile scanere permit detectarea instant a mărfurilor nedeclarate, reducerea timpului petrecut de șoferi în vamă și îmbunătățirea eficienței operaționale a punctelor vamale. Aceste mărfuri, care pot varia de la produse de consum uzual la echipamente industriale, nu numai că afectează veniturile fiscale, dar pot pune în pericol și sănătatea și siguranța oamenilor.

Mulți au fost sceptici că aceste tehnologii vor fi implementate, dar iată că intrăm într-o eră a normalității și transparenței în operațiunile vamale. O normalitate în care putem scana peste 500 de camioane pe zi într-un punct vamal fără să fie nevoie să deschidem vreunul. Imaginați-vă doar cât timp consumă verificarea manuală a unui singur camion care transportă tone de marfă. Capacitatea de a reacționa rapid la posibilele fraude este esențială pentru combaterea evaziunii fiscale și pentru menținerea integrității sistemului vamal, declară Marcel Boloș, ministrul finanțelor.

Măsură vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanțelor de a moderniza infrastructura vamală pentru a asigura o gestionare eficientă a frontierelor în interesul securității naționale și pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la granițe.

Cum funcționează sistemul mobil

Sistemul portabil a fost aprobat pentru utilizare pe drumuri publice și poate fi rapid configurat pentru transport într-un alt loc. La sosire, scanerul ajustează automat mecanismele de ghidare pentru a asigura o operare precisă. Tot procesul de implementare este automat și poate fi gestionat de la distanță cu ajutorul unei aplicații software specializate.

scanere raze x 2

Inspectarea vehiculelor se face într-un mod non-invaziv și eficient, oferind posibilitatea de a verifica un volum mare de vehicule cu precizie înaltă în detectarea neregulilor.

Beneficiile utilizării scanerelor cu raze X în controlul vamal

  • Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport.
  • Siguranța națională: Permite autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională.
  • Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în țară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.
  • Protecția mediului: Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător și care pot fi interzise sau restricționate.
  • Eficiența operațională: Desfășurarea mai rapidă a operațiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecție fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei.

Din aceeași categorie...

Back to top button