A doua saptamana de proteste a soferilor profesionisti francezi

A doua saptamana de proteste a soferilor profesionisti francezi

Dupa o pauza de weekend, soferii profesionisti francezi si-au reluat protestul inceput pe 18 ianuarie 2015, miza fiind cresterea salariala la nivel de ramura prevazuta in noul contractului colectiv de munca. Pe langa cele patru sindicate care au declansat protestul s-a alaturat si CFDT.

Prima saptamana de protest a soferiilor profesionisti francezi s-a incheiat cu un impas in negocierile dintre cele patru sindicate CGT, FO, CFTC, CFE-CGC si reprezentantii companiilor de transport. Conform CGT-Transport, in zilele urmatoare, protestatarii vor bloca platformelor logistice, fabricile si intrarile in incinta garajelor celor mai mari companii de transport. Este posibil ca actiunile de saptamana trecuta sa se repete in trafic, inclusiv mers incet pe principalele drumuri nationale si autostrazi.

A doua saptamana de proteste a soferilor profesionisti francezi

De asemenea, miercuri, 28 ianuarie 2015, va incepe mobilizarea uniunii CFDT, care a decis sa protesteze independent de cele patru sindicate ale soferilor. Interventia CFDT va deveni cruciala, deoarece este adanc inradacinata printre soferi, pana intr-acolo incat, anul trecut, a reusit sa porneasca de una singura un protest similar.

Astfel, in momentul in care va activa membrii sai, soferii profesionisti, se asteapta o intensificare a protestului ceea ce poate cauza disfunctiuni severe in ceea ce inseamna procesul de transport si logistica rutier.

Asociatiile soferilor de camion franceze au cerut o crestere salariala de 5 procente , in timp ce reprezentantii companiilor de transport nu vor sa creasca cu mai mult de 2 procente. Conform unui sondaj realizat de Across, salariul mediu al unui sofer de camion francez in 2011 era de 2380 euro pe luna. Conform aceluias studiu, acest salariu il primeau si soferii care munceau pe intern.

Follow #infotrucker