In Focus

Elveția vrea să majoreze taxa de drum pentru camioane în 2025

Începând din 2025, Elveția inteționează să majoreze taxa de drum pentru camioane cu 5%. Vor fi incluse și autovehiculele electrice.

Consiliul federal elvețian a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2025, intenționează să majoreze taxa de drum pentru camioane (HVF), cu scopul de a încuraja camioanele care tranzitează Elveția să utilizeze serviciul RO-LA.

De asemenea, Consiliul federal intenționează să crească sprijinul financiar pentru transportul feroviar pe distanțe mai mici de 600 de kilometri. Creșterea contribuțiilor va proveni din reducerea celor pentru distanțe lungi.

„În special, ar trebui să beneficieze traficul intern către și dinspre Ticino și traficul de import și export”, explică Consiliul, adăugând că „ar trebui alocate mai multe stimulente și pentru ofertele de transport către și dinspre sudul Germaniei și estul Franței”.

VEZI ȘI: Scania 460 R Super se încadrează în Clasa 3 de emisii de CO2

Printre alte măsuri decise la final de noiembrie se numără prelungirea rutelor de transport feroviar de marfă până în 2028 și renunțarea la creșterea prețului energiei electrice pentru transportul feroviar de marfă, care era prevăzută începând cu 2024. Astfel, prețul va rămâne la 12 cenți pe kWh, evitându-se astfel o creștere anuală de zece milioane de franci pentru transportul de marfă.

În prima jumătate a anului 2023, ponderea transportului feroviar a ajuns la 72,7%, în timp ce tranzitul camioanelor a scăzut sub un milion. Cu toate acestea, Consiliul consideră că „trecerea este în prezent îngreunată de mai mulți factori, cum ar fi situația economică dificilă din Europa, numeroasele șantiere din rețeaua feroviară și întârzierile multor trenuri. Obiectivul prevăzut de lege de a reduce tranzitul camioanelor la 650.000 pe an rămâne neîndeplinit”.

Din aceeași categorie...

Back to top button