Emisiile de CO2 ale camioanelor și autocarelor trebuiesc reduse cu 35% până în 2030

Emisiile de CO2 ale camioanelor și autocarelor trebuiesc reduse cu 35% până în 2030
Parlamentul European a aprobat noul regulament care reduce emisiile de CO2 ale camioanelor și autocarelor cu 35% până în 2030.

Cu 373 de voturi pentru, 285 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au aprobat regulament care reduce emisiile de CO2 ale camioanelor și autocarelor cu 35% până în 2030.

Emisiile de CO2 ale camioanelor și autocarelor trebuiesc reduse cu 35% până în 2030

În plus, producătorii de vehicule trebui să se asigure că, până în 2025, 5% din vehiculele comerciale grele noi vândute vor avea emisii zero sau emisii reduse cu până la 50% față de cele actuale.

De asemenea, Parlamentul European invită Comisia Europeană să pregătească noi proceduri pentru verificarea nivelul emisiilor în condiții reale de utilizare până în 2020.

Este pentru prima dată când o măsură destinată combaterii încălzirii globale se adresează camioanelor și autocarelor, scutite până în prezent de orice măsură, deși sunt utilizate ca principal mijloc de transport de o mare parte a economiei mondiale.

O cerință prea dură pentru producători
Imediat după vot, Asociația Producătorilor Auto Europeni (ACEA) a declarat că reducerea emisiilor de CO2 este una „foarte agresivă”, considerând că obiectivul propus pentru 2025 reprezintă deja o provocare tehnologică foarte dificilă pentru producători.

VEZI ȘI: Enel X România va instala circa 2.500 de puncte de încărcare până în 2023

În ceea ce privește impunerea ca 5% din vânzările de vehiculele comerciale grele noi să fie cu emisii zero sau reduse, ACEA ar prefera un sistem de stimulente pentru cumpărarea lor, decât penalizarea celor care nu ating această cotă.

ACEA speră într-o abordare „mai echilibrată” a miniștrilor țărilor membre, luând în considerare și faptul că dispoziția a trecut cu doar 72 de voturi.

Următorul pas pentru lege va fi în 2019, după dezbaterea cu reprezentanții guvernelor țărilor membre din decembrie 2018.

Follow #infotrucker