Economic

Emmanuel Macron și-a pus în cap transportatorii rutieri est-europeni

Vizita lui Emmanuel Macron în Europa de Est i-a agitat pe transportatorii rutieri din aceste țări, care acuză Franța de protecționism.

Primul turneu european al proaspătului președintelui francez a început pe 23 august 2017 cu o vizită de lucru în Europa de Est, în care și-a propus să discute mai multe aspecte economice, printre care și despre directiva detașării lucrărorilor străini.

Emmanuel Macron și-a pus în cap transportatorii rutieri est-europeni

În prima zi, președintele francez s-a întâlnit cu cancelarul austriac Christian Kern, respectiv, la Salzburg, cu prim-miniștrii Cehiei și Slovaciei, de la care a obținut sprijinul pentru campania sa împotriva regulilor EU privind lucrătorii detașați din țările cu salarii mai mici.

În prezența cancelarului austriac Christian Kern, Emmanuel Macron a susținut înăsprirea prevederilor Directivei 2014/67/UE, declarând că “piața unică europeană și libera circulație a lucrătorilor nu sunt menite să creeze o cursă în jos în ce privește reglementările sociale.”

În a doua zi a turneului său, 24 august 2017, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis, dar și cu prim-ministrul Mihai Tudose.

Subiectul cel mai dezbătut în conferinţa de presă comună de la Cotroceni a fost despre directiva detașării lucrărorilor străini.

Emmanuel Macron și-a susținut punctul de vedere referitor la problema directivei lucrătorilor detașați, argumentând că nu acceptă ca “transportatori francezi să facă dumping social angajând personal din ţările cu costuri reduse ale forţei de muncă, pentru că asta înseamnă o încălcare a regulilor europene în transportul rutier, iar, aici, Franța va merge până la capăt”.

Emmanuel Macron și-a pus în cap transportatorii rutieri est-europeni

Prin această declarație, președintele francez a subliniat faptul că Legea Macron nu este impotriva transportatorilor rutieri est-suropeni, ci mai degrabă o măsură de protecție a Franței față de proprii transportatori, care au migrat către țări ce au costuri sociale reduse cu scopul de a eluda plata unor taxelor local. De asemenea, Emmanuel Macron a mai spus că problema dumpingului social a influenţat decizia Marii Britanii de a ieși din UE.

VEZI ȘI: Un tarif minim per kilometru la nivel european ar elimina dumpingul social

Întrebat dacă UE ar trebui să se aștepte la aceeași decizie din partea Franței, Emmanuel Macron a răspuns negativ, spunând că “eşecul negocierilor nu va produce un Frexit, ci o distrugere a Uniunii Europene.”

În cadrul discuțiilor, preşedintele României a avut o poziție foarte fermă care susține ideea președintelui francez, contrar poziției mai multor asociații patronale ale transportatorilor rutieri din România.

[perfectpullquote align=”full” cite=”Klaus Iohannis, președintele României” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Nimeni nu doreşte să înlăture competiţia sau piaţa liberă, însă ceea ce în mod evident se doreşte, de exemplu în Franţa, este să se evite folosirea unui sistem care are foarte mare deschidere pentru a eluda plata unor taxe, impozite.[/perfectpullquote]

Problema detașării internaționale este resimțită din plin de către transportatorii rutieri est-europeni.

În ultimii ani tot mai multe state din Europa de Vest aplică reguli pentru a combate dumpingul social din acest sector, cum ar fi interzicerea repausului săptămânal în cabina vehiculului sau obligația de a plăti un salariu minim șoferilor de camion. Aceste standarde sunt contestate de țările estice, fiind considerate protecționiste.

De altfel, cu ocazia vizitei președintelui francez transportatorii rutieri români și bulgari (țările cu cel mai mic salariu minim) au anunțat protestele împotriva viziunii lui Macron. Totuși, protestul de la București nu a primit undă verde pentru a putea fi organizat pe 23 august 2017, cu ocazia vizitei președintelui francez.

Patronatele transportatorilor români și-au pus speranța în prim-ministrul Tudose, solicitându-i acestuia să „apere interesele transportatorilor rutieri” în fața lui Macron.

Turneul președintelui francez se încheie astăzi, 25 august 2017, în Bulgaria, după care acesta va găzdui o reuniune cu liderii Germaniei, Italiei și Spaniei.

Din aceeași categorie...

Back to top button