Erori semnalate de transportatori în noua lege referitoare la rovinietă

Erori semnalate de transportatori în noua lege referitoare la rovinietă

Transportatorii rutieri semnalează faptul că, noua lege referitoare la rovinietă prevede 2 seturi de tarife diferite pentru aceleași categorii de vehicule.

Astfel, în Anexa 1, a Legii nr. 221 din 17 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România s-au strecurat erori care vor afecta aplicarea corectă a tarifelor.

În textul de lege există două tipuri de vehicule de transport persoane prevăzute atât la categoria C pct. b), categoria D pct. b), cat si la categoriile G si H. Practic, pentru aceste două tipuri de vehicule sunt prevăzute două niveluri diferite ale tarifelor astfel că legea este inaplicabilă pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri și cel mult 23 de locuri, precum și pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 locuri.

Erori semnalate de transportatori în noua lege referitoare la rovinietă

De asemenea, la categoria E masa totală maximă autorizată – MTMA – a fost exprimată „12.01” în loc de „12.0 t”.

Cărăușii consideră că aceste inadvertențe apărute în cuprinsul Legii nr. 221 sunt erori ce pot afecta alinierea legislației românești la cea din Uniunea Europeană.

VEZI ȘI: Amenzi de peste 95.000 de euro pentru fraudarea tahografului în Italia

În temeiul directivei 2011/76/UE, statele membre trebuie să stabilească sau să modifice definițiile relevante, ca de exemplu, taxa de trecere, taxa de utilizare a infrastructurii și să se asigure că taxele de utilizare sunt proporționale și că veniturile realizate prin încasarea lor sunt utilizate pentru recuperarea costurilor infrastructurii.

Având în vedere că aceste erori vor crea confuzii și interpretări, dar mai ales vor face imposibilă aplicarea Legii 221, transportatorii solicită Ministerului Transporturilor sa facă demersurile necesare pentru clarificarea situatiei, astfel încât începând cu data de 20 ianuarie 2017 să fie posibilă aplicarea corectă a tarifului rovinietei.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

 

Follow #infotrucker