Este nevoie de o logistică mai eficientă pentru a atinge obiectivele de la Paris

Președintele T&E, Arie Bleijenberg, explică modul în care este nevoie de o logistică mai eficientă pentru a atinge obiectivele climatice globale. Logistica provoacă între 11% și 12% din emisiile globale de CO2.
Transportul rutier este responsabil pentru aproximativ două treimi din aceste emisii. Chiar și cu cea mai rapidă trecere posibilă la camioane electrice, industria logistică nu este pe drumul cel bun pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero până în 2050. În Europa, 8% dintre camioane vor funcționa încă pe motorină la jumătatea secolului.
Până în 2050, nu mai puțin de o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră permise în Europa vor proveni de la camioane, a concluzionat studiul de scenariu al T&E “Abordarea problemei climatice a vehiculelor grele”. Pe lângă schimbarea cât mai rapidă a traiectoriei de vânzare a camioanelor de la diesel la electrice, gazele cu efect de seră provenite din logistică trebuie să fie reduse și mai mult prin reducerea creșterii numărului de kilometri parcurși de camioane.
Căile ferate și transportul maritim intern declară că pot face față acestei creșteri. La urma urmei, acestea sunt mai puțin poluante per tonă-kilometru.
Cu toate acestea, puține mărfuri pot fi transferate de pe șosea pe calea ferată și pe apă, deoarece piețele acestora se suprapun cu greu cu cele ale transportului rutier de marfă. În Europa, cota de piață a transportului rutier chiar a crescut (de la 47% în 1995 la 53% în 2020), în ciuda deceniilor de dorință politică de a crește cota de piață a transportului feroviar și a transportului maritim interior.
VEZI ȘI: Transportul cu camioane va rămâne majoritar până în 2051
Prin urmare, este nevoie de o logistică mai eficientă pentru a atinge obiectivele de la Paris.
Acest lucru a fost susținut de industrie în Acordul olandez privind clima din 2019. În fiecare an, eficiența logistică trebuie să se îmbunătățească cu 2%. Prin urmare, numărul de kilometri parcurși cu camioanele în Olanda ar trebui să scadă ușor în următorii ani, deoarece îmbunătățirea anuală a eficienței cu 2% este mai mare decât creșterea preconizată a kilometrilor parcurși rutier, de aproximativ 1,5% pe an.
Companiile de logistică trebuie să facă alegeri diferite. Achizițiile mai aproape de casă economisesc mulți kilometri de transport. Reducerea pachetelor de retur reduce numărul de kilometri parcurși cu camionul. Mai puține livrări just-in-time fac posibile camioane mai pline. Mai multe centre de distribuție înseamnă distanțe mai scurte până la clienți. Un sortiment mai mic pe rafturile magazinelor asigură o logistică mai eficientă.
În plus, față de aceste ajustări ale companiilor de logistică, administrațiile locale pot concentra centrele de distribuție în doar câteva locații, ceea ce facilitează gruparea mărfurilor în timpul livrării și distribuției. Pe scurt, există multe oportunități pentru o logistică mai eficientă, care poate stopa creșterea numărului de kilometri parcurși de camioane.
Totul începe cu cifre privind fluxurile de transport și amprenta de CO2.
Pentru aceasta sunt disponibile instrumente utile, cum ar fi BigMile. În urmă cu 20 de ani, o hartă cu toate fluxurile de transport pentru o ceașcă de iaurt cu căpșuni a stârnit entuziasm și a stârnit un apel la reducerea transportului.
Conform unui studiu realizat de TNO, industria construcțiilor poate reduce cu 14% numărul de kilometri parcurși cu camioanele prin utilizarea unui centru de construcții și a transportului de retur. Industria de transport maritim se află la cârma camioanelor și ar trebui să se îndrepte spre o logistică sustenabilă.