Germania: Este obligatoriu sau nu să aprinzi luminile de avarie la capătul unui ambuteiaj?

Mulți șoferi pornesc luminile de avarie când se apropie de un ambutieaj. Dar cum este legal? Este obligatoriu să aprinzi luminile de avarie sau este doar un gest frumos? Tribunalul din Hagen (Germania) a decis pe baza unui caz în care a fost implicat un șofer de camion.
În acel caz, camionul mergea pe prima bandă a unei autostrăzi cu trei benzi, pe o porțiune cu limită de viteză de 100 km/h, iar în spatele lui mergea un autoturism Lada. Cum pe prima bandă urma un ambuteiaj, pentru a se ieși apoi de pe autostradă, șoferul camionului a încetinit lent, de la 62 km/h la aproximativ 11 km/h, în 29 de secunde. În acest timp, el nu a aprins luminile de avarie.
Șoferul autoturismului Lada nu a reacționat la timp și a intrat în spatele camionului cu o viteză de 50 km/h. El a fost rănit grav, a fost și în comă, iar după mai multe operații și tratamente nu și-a revenit complet, având nevoie și în prezent de îngrijiri. Disputa din instanță a avut ca obiect distribuția costurilor pentru asigurările medicale, în valoare totală de 168.000 de euro.
Tribunalul din Hagen a respins acuzațiile asupra șoferului de camion, considerând că riscul de a nu aprinde luminile de avarie este minor în comparație cu neglijența celuilalt șofer. În consecință, Curtea a decis că aprinderea luminilor de avarie la apropierea unui ambuteiaj nu este obligatorie.
VEZI ȘI: Florin Cimpoeru a câștigat Romanian PRO Driver Competition 2023
Potrivit motivării, obligația nu se aplică în cazul tuturor ambuteiajelor, ci doar a celor care induc un risc pentru traficul din spate. Dacă o rută este aglomerată, în acest caz pentru o ieșire de pe autostradă, în mod normal nu este nevoie de avertizări speciale. Obligația apare abia când capătul ambuteiajului este dificil de văzut, de exemplu după o curbă sau vârful unui deal, iar diferențe mari de viteză sunt așteptate.
În acest caz, vizibilitate era foarte bună, iar asfaltul în linie dreaptă și uscat. De asemenea, șoferul de camion nu a frânat brusc. Judecătorii au apreciat astfel că șoferul autoturismului Lada este singurul vinovat, deoarece nu a fost atent și nu a păstrat o distanță suficientă față de camion.