Este oficial: Noul Actros mai economic decat predecesorul sau

Este oficial: dupa 10.000 de kilometri parcursi, noul Actros de la Mercedes-Benz combina emisiile ultra-scazute de gaze si consumul redus de combustibil. Ecologicul camion de mare tonaj, ce se supune standardului Euro VI, ofera emisii reduse care au subcotat standardele valide actuale cu pana la 80%. Totodata, noua generatie de autovehicule, care a fost complet reproiectata in concordanta cu standardul Euro VI, consuma cu 4,5 % mai putin combustibil decat actualul camion Actros de mare tonaj.

Acest rezultat confirma angajamentul Daimler de a reconcilia in forma noului Actros cerintele stricte de
protectie a mediului inconjurator cu performanta economica sporita. In plus, consumul redus de combustibil scade de asemenea impactul emisiilor de dioxid de carbon asupra mediului prin diminuarea acestora la o scara similara.

Este oficial: Noul Actros mai economic decat predecesorul sau

Operatorii de camioane, care vor achizitiona noul Actros in varianta optionala Euro V, vor beneficia de o eficienta crescuta a transportului per litru de carburant in comparatie cu modelul curent. Spre exemplu, un camion Actros 1845 BlueTec 5 model nou a consumat cu 7,6% mai putin combustibil in cadrul testului comparativ de 10.000 de kilometri decat modelul curent Actros 1844 BlueTec5.

Datele absolute obtinute pe parcursul testului de 10.000 de kilometri constituie o lectura impresionanta. Modelul testat, Actros 1844 BlueTec 5 a stabilit o valoare de referinta de 27,1 litri per 100 de kilometri. Avand specificatia optionala Nardo, autovehiculul testat a fost conceput pentru o rezistenta minima la rulare.

Cu toate acestea, noul model Actros 1845 BlueTec 6 a detronat acest rezultat impresionant cu un procent de 4,5, ruland cu 25,9 litri per 100 de kilometri. Standardul de emisii Euro VI va fi obligatoriu in Uniunea Europeana incepand cu anul 2014. Caracteristica de control al emisiilor Euro V, disponibila optional, a redus noul Actros 1845 BlueTec la 7,6 puncte sub linia de referinta de 100 de procente.

In plus fata de consumul redus de carburant, consumul AdBlue este de asemenea drastic scazut la noul Mercedes-Benz Actros. Testul comparativ pe ruta Rotterdam- Stettin si retur a pus in lumina o diferenta de mai mult de 40% intre modelul actual Mercedes-Benz 1844 LS (1,55 l/100 de km) si noul Mercedes-Benz Actros 1845 LS (0,86 l/100 de km) ce raspunde standardului Euro VI. Consumul AdBlue al versiunii Euro V pe aceasta ruta s-a mentinut sub 1,1 litri per 100 de km.

Testul comparativ realizat cu trei combinatii Actros semi-remorca/autotractor, fiecare avand o greutate bruta de 40 de tone, a inceput in Rotterdam in data de 26 iunie si a continuat fara oprire. Destinatia trio-ului testat a fost Stettin. Pana tarziu in seara zilei de sambata, au fost simulate servicii obisnuite de transport pe o ruta transversala est- vest, asa cum este tipic in operatiunile europene de cursa lunga.

Cele trei modele Actros – un 1844 BlueTec 5 si doua variante noi sub aspectul unui Actros 1845 BlueTec 6 si al unui BlueTec 5 – au acoperit fiecare peste 10.000 de km in sapte ture a cate 24 de ore. Media distantei parcurse zilnic a fost de 1.600 de km, impartita in distante egale de 800 de km pentru tura de zi si aceea de noapte. Doi soferi ai fabricilor Mercedes-Benz au stat la volanul fiecarui autovehicul in cadrul fiecarei ture.

Valoarea medie a consumului de combustibil a fost determinata sub supervizarea unui inginer de testare de la agentia de inspectie Dekra. Pe langa operatiunile de realimentare, intregul test comparativ al consumului s-a realizat sub supravegherea generala a inspectorului Dekra. Valorile atestate ale consumului, relative si absolute, se bazeaza exclusiv pe datele de referinta determinate in acest regim.
Carburantul diesel si uleiul de motor pentru turul de o saptamana au fost asigurate de Shell, partenerul Mercedes-Benz.

Evaluarea initiala din raportul oficial al Dekra confirma afirmatia facuta de Andreas Renschler, Membru al
Consiliului de Administratie al Daimler AG, responsabil pentru diviziile Daimler Trucks si Daimler Buses, la premiera noului Actros. Dl. Renschler a afirmat in mod intemeiat ca, in functie de standardul de emisii, noul model necesita cu 3 pana la 7% mai putin carburant decat modelul consacrat, ce respecta standardul Euro V.

Ca atare, compania a reusit sa stinga un dificil conflict de obiective anterior, rezultand din faptul ca standardele mai stricte de emisii ce impuneau reduceri ale emisiilor NOx, insotite de emisii mai reduse de particule au necesitat intotdeauna masuri de combustie care conduceau catre un consum sporit de combustibil.

A fost nevoie de o descoperire tehnologica majora pentru a depasi acest cerc vicios. Un astfel de salt inainte devine posibil atunci cand un autovehicul este supus unei optimizari aprofundate – exemplificata de noul Actros de la Mercedes-Benz. In sistemul de propulsie, crucial pentru consumul de carburant, o noua generatie de motoare, transmisii imbunatatite si punti merg mana in mana cu o noua gama de cabine care stabilesc noi standarde aerodinamice.

Acest pachet complet nu reuseste doar sa evite cresterea consumului de combustibil, estimata ca rezultat a
cerintelor standardului Euro VI. Pe langa aceasta, noul Actros combina de fapt, o minimizare a emisiilor pana la niveluri abia detectabile, cu o scadere a consumului de motorina in comparatie cu predecesorul sau.

Aceasta face din Actros o propunere demna de luat in considerare pentru clientii Mercedes-Benz, de a preintampina viitoarele cerinte de protectie a mediului, prin investirea in autovehicule EuroVI in timp util. Avand in vedere cheltuielile aditionale substantiale generate de dezvoltarea tehnologiei complexe Euro VI de control a sistemului de emisii, este, totusi, de datoria guvernelor sa se implice prin punerea la dispozitie a stimulentelor adecvate pentru a incuraja aceste optiuni ecologice.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.