Tehnologie

Estimare: În 2030, 10% dintre camioanele noi vor fi autonome

Potrivit experților companiei de consultanță Berylls, camioanele autonome vor reprezenta 10% din vânzările din Europa și SUA în 2030.

Camioanele autonome vor ajuta industria de transport să combată deficitul tot mai mare de șoferi de camion. Costurile suplimentare ale tehnologiei vor fi compensate cu economiile cu plata șoferilor, se arată în studiul publicat recent.

Estimare: În 2030, 10% dintre camioanele noi vor fi autonome

Doar în SUA se estimează că, până în 2030, deficitul de șoferi de camion va ajunge la aproximativ 160.000. Statisticile nu stau mai bine nici în Europa. De exemplu, în Germania se estimează pentru anii următori un deficit de 60-80.000 de șoferi de camion.

Camioanele autonome devin astfel o modalitate de a diminua criza de șoferi. La cererea clienților, producătorii de camione vor grăbi dezvoltarea camioanelor autonome, prin parteneriate cu dezvoltatorii de tehnologie și software.

VEZI ȘI: Comisia Europeană pregătește normele pentru vehicule complet autonome

Costurile suplimentare ale camioanelor autonome ar urma să fie amortizate prin economiile cu plata șoferilor. Potrivit studiului, dacă unul din 10 camioane din SUA ar fi autonom, reducerile de costuri ar fi de aproximativ 25 de miliarde de dolari anual.

Potrivit experților, cele mai potrivite aplicații pentru automatizare sunt cele repetitive desfășurate în spații închise (mine, cariere, centre logistice, porturi). Până în 2030 vor apărea și camioane care pot circula autonom pe autostradă, între două centre logistice.

Sursa foto: Digitrans

Din aceeași categorie...

Back to top button