In FocusTop News

ETF solicită măsuri imediate pentru a pune capăt exploatării șoferilor din țări terțe în Europa

ETF confirmă situația dezastruoasă a șoferilor din țări terțe care lucrează în Europa și solicită măsuri imediate pentru a pune capăt exploatării acestora.

Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) salută mesajele transmise de către deputații europeni, Consiliu și Comisie în timpul sesiunii plenare din 18 aprilie a Parlamentului European pe tema protejării mobilității forței de muncă și a drepturilor sociale ale șoferilor de camion din țări terțe aflați în grevă în Europa.

Acum, toți actorii relevanți trebuind să colaboreze pentru a pune capăt exploatării șoferilor din țări terțe și pentru a se asigura că drepturile sociale sunt protejate și aplicate în întreaga UE.

De peste trei săptămâni, șoferii uzbeci și georgieni ai consorțiului polonez Lukmaz, Agmaz și Imperija sunt în grevă în zona de odihnă Gräfenhausen, în apropiere de Frankfurt, Germania. Aceștia au promis că nu se vor mișca până când nu vor fi plătiți corespunzător.

Potrivit ETF, aceștia au fost forțați de angajator să lucreze ore îndelungate, trăind exclusiv în camioanele lor, și au fost constrânși să adopte practici nesigure. Greva evidențiază starea dezastruoasă a industriei europene de transport rutier și aduce în atenție realitățile dure cu care se confruntă șoferii din țările terțe care lucrează în acest sector.

Aplicarea fermă a Pachetului de Mobilitate joacă un rol esențial

ETF este de acord cu Consiliul că este esențial să se intensifice punerea în aplicare a normelor care se aplică transportului rutier pentru a se asigura că drepturile sociale sunt puse în aplicare și respectate în mod corespunzător. Comisia a declarat că nu există două categorii de șoferi în UE, iar cei din țările terțe trebuie să beneficieze pe deplin de legislația socială.

În ceea ce privește apelul Comisiei pentru o mai bună aplicare transfrontalieră, ETF subliniază rolul Autorității Europene a Muncii (ELA) în asigurarea respectării normelor în toate statele membre.

VEZI ȘI: Companiile de transport lituaniene înmatriculează noi camioane în străinătate

„Suntem de acord că este inacceptabil ca unii șoferi de camion să nu-și primească salariile timp de luni de zile și că punerea în aplicare adecvată și aplicarea fermă a Pachetului de Mobilitate va juca un rol esențial”, spune ETF în comunicatul de presă. După cum a afirmat comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, este timpul să punem ordine în acest sector.

Europarlamentarul Gabriele Bischoff, care a fost la locul grevei alături de ETF în sprijinul șoferilor, a subliniat că, „dacă Europa se bazează pe munca șoferilor din țările terțe, le datorăm condiții de muncă decente și salarii corecte”. De asemenea, ETF ia act de declarația europarlamentarului de stânga Özlem Demirel, subliniind că „greva nu este un caz individual, ci mai degrabă unul dintre numeroasele simptome ale unei probleme sistemice în industria transporturilor rutiere din Europa”.

Modelul de afaceri existent este favorabil încălcării drepturilor lucrătorilor

Modelul de afaceri existent pentru transportul rutier este favorabil încălcării drepturilor lucrătorilor și a drepturilor omului. Companiile multinaționale închid ochii la condițiile de muncă inumane din lanțurile lor de aprovizionare în numele maximizării profiturilor și este timpul să le tragem și pe acestea la răspundere, spune ETF.

Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi condamnă exploatarea celor mai vulnerabili prin condițiile discriminatorii cu care se confruntă lucrătorii din țări terțe în Europa. „Îndemnăm toți actorii relevanți să colaboreze pentru a pune capăt exploatării șoferilor din țări terțe și pentru a se asigura că drepturile sociale sunt protejate și aplicate în întreaga UE”

Pe 17 aprilie, ETF a făcut o vizită șoferilor uzbeci și georgieni aflați în grevă în zona de odihnă Gräfenhausen și confirmă situația dezastruoasă, care trebuie remediată imediat și prevenită în viitor.

„În acest scop, este esențial să ne asigurăm că statele membre pun în aplicare pachetul privind mobilitatea, să utilizăm rolul și mandatul ELA prin inspecții transfrontaliere și comune, iar Comisia să ia măsuri juridice și de altă natură pentru a evalua și îmbunătăți condițiile de muncă ale resortisanților țărilor terțe”, mai scrie în comunicatul publicat de ETF.

Din aceeași categorie...

Back to top button