Siguranta

ETSC: Controalele pentru condus sub influența alcoolului au nevoie de un impuls post-Covid

Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC) face apel la guvernele europene să mărească numărul de controale pentru condus sub influența alcoolului și să simplifice procedurile pentru efectuarea acestora, deoarece noile statistici arată că procentul șoferilor care depășesc limita a revenit la nivelurile pre-pandemice în multe țări europene.

Potrivit unui raport al ETSC, cel puțin 4.000 de decese ar putea fi prevenite anual în Uniunea Europeană dacă s-ar elimina alcoolul la volan. ETSC spune că aplicarea pe scară largă, foarte vizibilă și bine mediatizată și percepția de a fi verificat sunt esențiale pentru reducerea eficientă a accidentelor legate de alcool.

ETSC: Controalele pentru condus sub influența alcoolului au nevoie de un impuls post-Covid

Dar datele analizate de ETSC arată că numărul controalelor a scăzut semnificativ în multe țări în timpul pandemiei de Covid-19. Și în timp ce unii cresc din nou numărul de verificări, acest lucru nu se întâmplă suficient de repede.

În ultimul deceniu, numărul controalelor pentru alcool la volan pe cap de locuitor a scăzut în zece țări și a crescut în doar șase. În mod îngrijorător, 14 țări urmărite de ETSC nici măcar nu colectează date naționale cu privire la numărul de controale efectuate pentru condus sub influența alcoolului, inclusiv Belgia, Bulgaria, Elveția, Cehia, Germania, Danemarca, Ungaria, Israel, Luxemburg, Letonia, Malta, Țările de Jos, Slovacia și Serbia.

VEZI ȘI: Programul de lucru al șoferilor de camion depășește clar norma întreagă din alte domenii de activitate

Pe lângă creșterea și monitorizarea numărului de controale pentru conducerea în stare de ebrietate, ETSC spune că guvernele naționale trebuie să se asigure că testele pot fi întotdeauna efectuate aleatoriu și fără cerința ca poliția să suspecteze mai întâi că a avut loc conducerea în stare de ebrietate. Organizația solicită tuturor țărilor să urmeze modelul din Norvegia, unde așa-numitele etilotest ”evidențiale” pot fi folosite de poliție pe marginea drumului. Multe țări necesită încă analize de sânge ulterioare la o secție de poliție sau un spital, ceea ce epuizează resursele poliției și medicale și duc la efectuarea a mult mai puține controale.

Potrivit ETSC, sancțiunile financiare pot fi și mai eficiente atunci când sunt legate de venituri. Raportul citează exemplul Danemarcei, unde amenzile pentru conducerea în stare de ebrietate sunt direct proporționale cu nivelul de concentrație de alcool în sânge al șoferului și cu venitul lunar al acestuia.

Mai multe țări, inclusiv Lituania și Polonia, solicită unor recidiviști și infractori de nivel înalt să monteze în vehiculul lor un dispozitiv de blocare anti-alcool, care impune șoferului să fie treaz pentru a porni motorul.

Schemele de reabilitare bazate pe sisteme de blocare anti-alcool pot ajuta șoferii să-și continue viețile productiv și să-și păstreze locurile de muncă, deoarece pot continua să conducă în siguranță atâta timp cât folosesc dispozitivele. Interdicțiile simple de conducere pot fi ineficiente, deoarece mulți recidiviști pur și simplu le ignoră și conduc oricum, fără nimic care să îi împiedice să conducă sub influența alcoolului.

Legislația actuală a UE privind permisele de conducere interzice eliberarea permiselor de conducere persoanelor care sunt dependente de alcool. Mulți oameni care sunt dependenți de alcool ar putea beneficia de un permis de conducere care restricționează conducerea la vehiculele echipate cu dispozitiv de blocare. Acest lucru nu este permis în prezent, dar ETSC solicită ridicarea restricției atunci când directiva UE privind permisul de conducere va fi actualizată, anul viitor.

Din aceeași categorie...

Back to top button