ETSC este de acord cu propunerile UE privind standardele de siguranță din 2022

ETSC este de acord cu propunerile UE privind standardele de siguranță din 2022
În urmă cu doar câteva luni, Uniunea Europeană a apropbat o propunere a Națiunilor Unite cu privire la standardele de siguranță rutieră.

Reprezentanții au votat atunci ca începând cu 2020, toate mașinile noi vândute să integreaze standard un sistem de frânare automată de urgență.

ETSC este de acord cu propunerile UE privind standardele de siguranță din 2022

Totuși, în urma unor negocieri derulate la nivelul instituțiilor din cadrul UE, a fost semnat un acord provizoriu care ar putea fi implementat în 2022. Dar noul acord propune mai multe sisteme de siguranță disponibile standard pe viitoarele modele.

Consiliul European pentru Siguranţa Transportului (ETSC) este unul dintre organismenele care salută aceste modificări.

Astfel, pe noua listă pregătită de Uniunea Europeană, alături de sistemul de frânare automată de urgență apar și următoarele: un sistem pentru asistență la viteză, un sistem pentru menținerea benzii de rulare, camere video sau senzori pentru mersul cu spatele și chiar și un sistem care să avertizeze șoferul să nu mai folosească telefonul mobil la volan.

În ceea ce privește camioanele, acestea ar urma să primească și o serie de modificări estetice pentru îmbunătățirea vizibilității directe, astfel încât șoferul să poată vedea mult mai clar participanții la trafic vulnerabili (pietoni sau bicicliști).

Legislația a fost îndreptată și către sistemele care pot detecta dacă șoferul a consumat sau nu băuturi alcoolice, iar acestea ar urma să fie mult mai simplu de instalat chiar și pe vehiculele vechi.

VEZI ȘI: Statele membre UE sunt de acord cu viitoarele pachete de siguranță obligatorii

Pe lista pregătită de Uniunea Europeană se numără și o „cutie neagră” care va echipa toate vehiculele și care va înregistra datele în secundele de dinaintea accidentului. Aceste informații vor fi extrem de utile pentru a înțelege cum s-au produs accidentele, iar astfel producătorii vor putea oferi sisteme pentru a preveni acest tip de evenimente.

Conform Uniunii Europene, noile măsuri ar urma să conducă la salvarea a 25.000 de vieți în următorii 15 ani de la implementarea lor.

„Marea majoritate a accidentelor sunt cauzate de erori umane. Putem și trebuie să acționăm pentru a schimba acest lucru. Prin introducerea acestor noi măsuri obligatorii am putea obține efectul pe care l-am reușit atunci când au fost introduse centurile de siguranță”, a declarat Elżbieta Bieńkowska, comisar european.

Follow #infotrucker