Pachet de MobilitateȘtiri

Eurodeputații vor vota revizuirea regulilor din transportul rutier internațional

Rapoartele Comisiei TRAN a Parlamentului European privind anumite elemente ale Pachetului de Mobilitate au fost respinse prin vot în plenul PE de către deputații europeni.

Eurodeputații au decis ieri, 14 iunie 2018, să respingă prin vot în plenul Parlamentului European repoartele Comisiei TRAN și să lanseze o dezbatere completă asupra revizuirii normelor din Pachetul de Mobilitate, pe care ar urma să le supună unui nou vot în plen în luna iulie.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Mai exact, eurodeputații au votat împotriva excluderii transportului rutier internaţional din noua directivă a lucrătorilor detașați, a derogării pentru efectuarea repausului săptămânal normal în cabină şi a legislației privind combate practicilor ilegale, cum ar fi companiile de tip letterbox.

Propunerea de lege specială pentru aplicarea directivei lucrătorilor detașați la transporturile rutiere a fost respinsă de plenul Parlamentului European cu 343 de voturi împotrivă dintr-un total de 630 de voturi exprimate. Doar 263 dintre eurodeputați au dorit excliuderea transportului rutier internațional din Directiva detașării nr. 71/1996.

Propunerea de revizuire a Regulamentului nr. 561/2006 privind timpii de conducere şi de odihnă ai şoferilor profesionişti a fost respinsă de plenul PE cu 428 de voturi împotivă dintr-un total de 622 de voturi exprimate. Doar 185 de eurodeputați au votat pentru modificare.

Propunerea de modificare a Regulamentului nr. 1071/2009 privind accesul la profesie şi a Regulamentului 1072/2009 privind accesul la piaţa de transport rutier de marfă a fost respinsă cu 371 de voturi dintr-un total de 618 voturi.

Pe 4 iunie 2018, Comisia TRAN și-a exprimat votul pozitiv cu privire la cele trei propuneri, precum și decizia de a începe negocierile cu Consiliul pe baza acestor rapoarte.

Principalele solicitări privind votul eurodeputaților români pe marginea Pachetulului de Mobilitate, au venit din partea UNTRR, cea mai mare organizație patronală din transportul rutier românesc:

– Raportul TRAN referitor la Lex Specialis pentru aplicarea directivei detașării în transporturile rutiere, respectiv excluderea transportului rutier internațional de la regulile detașării vot de susținere

– Raportul TRAN referitor la revizuirea Regulamentului 561/2006 privind timpii de conducere și de odihnã, respectiv:

  1. Perioada de repaus săptămânal normal poate fi efectuată în cabina camionului, dar numai atunci când camionul se află într-o parcare sigură și securizată vot de susținere
  2. Întoarcerea acasă la 3 săptămâni sau odihnă într-o altă locație aleasă de șofer – propunere de modificare: perioada de referință de 8 săptămâni pentru întoarcerea acasă a șoferilor, conform prevederilor Codului Muncii din România (60 de zile delegare) și având în vedere nevoile reale ale transportatorilor rutieri din România, țară periferică UE.

– Raportul TRAN referitor la Modificarea Regulamentului nr.1071/2009 privind accesul la profesie și a Regulamentului 1072/2009 privind accesul la piața de transport rutier de marfă vot de respingere pentru:

– Limitarea la 48 h de cabotaj per Stat Membru, urmate de o interdicție de 72 h până la începerea altui cabotaj în acel Stat Membru – inacceptabil, Pachetul de Mobilitate trebuie să continue liberalizarea pieței transportului rutier de marfă și să nu introducă condiții mai restrictive decât prevederile actuale ale Regulamentului 1072/2009 cu privire la cabotaj

  1. “întoacerea acasă a vehiculelor”, respectiv prevederea că începerea unei noi operațiuni de cabotaj va fi permisă numaidupă revenirea camionului în statul membru de înregistrare inacceptabil.
  2. Criteriul propus de Comisia TRAN privind “frecvența de încărcare și descărcare a mărfurilor în țara de înmatriculare”, pentru a evalua că firma de transport nu este “cutie poștală” – inacceptabil pentru operatorii români de transport rutier internațional, acesta fiind o nouă măsură de a impune “întoarcerea acasă a vehiculelor”

Cele trei propuneri privind detașarea șoferilor, perioadele de repaus și accesul la ocupație al operatorilor de transport și la piața de transport rutier pentru a combate practicile ilegale, fac parte din Pachetul de Mobilitate prezentat în luna mai 2017.

Mai multe informații despre rapoartele adoptate de Comisia TRAN a Parlamentului European puteți citi aici – https://www.infotrucker.ro/parlamentul-european-a-dat-o-grea-lovitura-soferilor-de-camion-est-europeni/

Din aceeași categorie...

Back to top button