Europa lucrează la introducerea unui salariu minim european

Europa lucrează la introducerea unui salariu minim european

Ideea introducerii unui salariu minim pe economie la nivel european nu este nouă, însă aceasta a fost lăsată în umbră până de curând.

Președintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a spus în iulie 2014 că va lucra la introducerea unui salariul social minim în fiecare stat membru al Uniunii Europene. Doi ani mai târziu, discuția cu privire la această problema intră pe agenda UE și a multor grupuri de rezistență politică din mai multe țări.

Totuși, aceast proiect european care se bucură de multă susținere, a fost lăsat în spate de UE și de grupurile politice care-l susțineau, până când, în ianuarie 2015, Germania a introdus obligativitatea salariului minim în mai multe ramuri, inclusiv transport și logistică. Acesta a fost semnalul unei serii de acțiuni pozitive pentru acest proiect european dat cumva uitării.

Europa lucrează la introducerea unui salariu minim european

Problemele pe care le ridică detașarea lucrătorilor și competiția provoacă sistemele de securitate socială ale UE, aruncând în centrul atenției nevoia de convergență socială între statele membre ale UE. În viitorul apropiat, Bruxelles va începe discuțiile pe tema Directivei privind detașarea lucrătorilor, oferind astfel “scenă” perfectă pentru ca această problemă să fie difuzată.

La data de 14 septembrie 2016, membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție privind acest subiect extrem de controversat al dumping social, despre care noi am scris aici – https://bit.ly/RezolutiePEdumpingsocial. Această rezoluție aduce Uniunea Europeană cu un pas mai aproape de revizuirea Directivei privind detașarea lucrătorilor, în ciuda opoziției viguroase venite din partea transportatorilor din Est, inclusiv din partea celor români.

Lucrătorii ar trebui să primească același salariu pentru aceeași muncă în același loc. Este o chestiune de dreptate socială.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene

O idee de calcul a salariului minim european
Ca precursor al acestor discuții, raportorul european privind dumping social, francezul socialist Guillaume Balas (S&D), a recomandat aplicarea progresivă a unui salariu minim european. Acesta spune că salariul minim european ar trebui fixat la 60% din salariul mediu național al fiecărei țări din UE. De altfel, Paris-ului consideră că introducerea salariului minim pe economie la nivel UE este importantă în “cruciada” împotriva dumpingului social.

O serie de politicieni europeni au încercat să facă legătura dintre lucrătorii detașați și salariul minim european, dar au rulat în mod constant în opoziție. Șase țări europene (Italia Cipru, Austria, Danemarca, Finlanda și Suedia) nu au nici un salariu minim legal.

Totuși, diferențele dintre salariile minime naționale existente în cadrul UE pot fi de aproape zece ori. Salariul minim al Bulgariei pentru luna ianuarie 2016 a fost de 215 euro, în timp ce în Luxemburg acesta a fost de 1.923 de euro. De asemenea, despre acest subiect am scris și noi recent – https://bit.ly/diferentesalariieuropene.

VEZI ȘI: Nouă punte hipoidă MAN pentru şantiere şi nu numai

Susținătorii introducerii salariului minim la nivelul UE vor trebui să găsească o bază legală solidă pe care să o ancoreze, deoarece UE are competențe limitate în materie.

Articolul 153 din Tratatul de la Lisabona prevede că „Uniunea susține și completează acțiunea statelor membre” cu privire la condițiile de muncă.

Opoziție din Est
Printre partenerii care vor avea nevoie de convingătoare sunt multe dintre statele membre ale UE din Europa de Est, care fac opoziție în ceea ce privește revizuirea propusă a Directivei privind detașarea lucrătorilor. Pentru aceste țări, ale căror salarii sunt printre cele mai mici din Europa, aplicarea unui salariu minim european ar putea pune capăt unui avantaj competitiv prețios.

Fără un salariu minim legal în cadrul Uniunii Europene, statele membre vor ajunge într-o cursă la partea de jos pentru a atrage afaceri și capital.

De asemenea, introducerea salariu minim european poate să se confrunte cu un alt obstacol considerabil, cum ar fi criteriul de convergență aplicat pentru a asigura un salariu minim, care să dezechilibreze politicile salariale ale statelor UE.

Cum spuneam, ideea cea mai des vehiculată de stabilire a salariul minim este ca acesta sa fie fixat la 40 – 60% din salariul mediu național. Un astfel de criteriu de stabilire ar reduce unele salarii minime din țări precum Franța, Portugalia sau Luxemburg. Pe de altă parte, ar avea un efect pozitiv asupra salariilor din țări precum Estonia, Republica Cehă, Spania și România, în cazul în care salariul minim este în prezent în jur de 40% din cel mediu.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Follow #infotrucker