EvoBus România, lider autoritar de la intrarea pe piață

EvoBus România a încheiat anul 2010 cu o cotă de piață pe segmentul de autocare și autobuze de 35%.
In 1895, pe poarta fabricii din Mannheim iesea primul model de autocar Mercedes. Astfel, dupa exact 100 de ani de la fabricarea primului autocar de catre Carl Benz, mai precis in 1995, compania germana a achizitionat Setra, celebrul producator de autocare din Ulm. Tot in 1995, compania Daimler AG a pus bazele diviziei de vanzari pentru acest segment de autovehicule. Asadar, atat autocarele cat si autobuzele Mercedes-Benz respectiv Setra aveau sa fie vandute sub umbrela, EvoBus Gmbh.
Pe plan local, atat autocarele cat si autobuzele Mercedes respectiv Setra s-au vandut foarte bine. Imediat dupa revolutie, cand industria de transport rutier a inceput sa se dezvolte pe toate ramurile sale, nu exista, o companie separatã, specializata in comercializarea autovehiculelor destinate transportului de persoane, iar vanzarile se faceau la cererea clientilor, de agentii care se ocupau si de vehiculele de marfa.
Datorita cererii de pe piata romaneasca, precum si a potentialului acestei piete la sfarsitul anului 2005, divizia specializata in comercializarea autocarelor si autobuzelor, EvoBus Gmbh, din cadrul companiei Damiler AG si-a inceput oficial activitatea in Romania. In anul imediat urmator intrarii pe piata romaneasca, filiala EvoBus din Romania a reusit sa urce in vanzari astfel ca, pozitia de lider de piata a fost imediat dobandita, pozitie pe care se afla de altfel si astazi. Produsele sale ce au semnatura calitatii germane precum si imaginea acestora i-au facut pe operatorii de transport persoane, privati sau de stat sa-si indrepte atentia catre ele.
In cei peste cinci ani de activitate pe piata din Romania, EvoBus a reusit sa incheie contracte cu cele mai mari companii private de transport de pe acest segment precum si cu principalele regii autonome de transport public ce apartin de stat. Scopul declarat al germanilor fiind chiar de la inceput participarea la toate licitatiile publice si castigarea acestora. Asadar, in portofoliul companiei germane se regaseste cel mai mare contract de vanzare semnat cu RATB pentru 1000 de autobuze urbane Citaro precum si clienti din mediul privat cum ar fi Atlassib, Eurolines, Simpa Trans etc.
Analiza de piata
Evolutia EvoBus din Romania a fost una in trend cu piata astfel ca, pana in 2008 s-a inregistrat o crestere constanta. Inceputul lui 2009, a consemnat prabusirea pietei pe acest segment de transport lucru resimtit puternic. „La inceputul anului 2009, piata romaneasca pe acest segment de transport a avut o scadere dramatica de aproximativ 80%“.
Nici anul 2010 nu avea sa fie mai bun, acest fapt fiind dovedit de cifre inregistrate.
„Situatia in cei doi ani este cat se poate de dramatica, in 2010 inregistrandu-se o scaderea cu inca 40%. Conform previziunilor pe care compania germana le-a facut, anul curent isi pastreza nivelul scazut inregistrat in ultimii doi ani, asteptarile fiind egale cu cele din 2010. „Conform analizelor interne pe care le-am facut, nici 2011 nu va aduce ceva pozitiv in acest segment de piata“.
Revigorarea pietei de autocare si autobuze este asteptata abia in 2013 cand se vor tine din nou licitatiile de trasee.
„Anul 2008 a fost ultimul in care EvoBus Romania a inregistrat crestere pe de-o parte datorita economiei la nivel national si pe de alta parte datorita licitatiilor de trasee dintre orase si contractului cu Regia Autonoma de Transport Bucuresti. Motivele pentru care piata romanasca a avut acest comportament dramatic de scadere sunt mult insa cele mai importante raman lipsa de finantare, atat bancile cat si companiile de leasing fiind foarte precaute in acordarea de credite precum si lipsa achizitiilor publice de catre regiile autonome sau a licitatiilor de trasee“.
Oficiali ai Ministerului Transporturilor anuntau nu de mult ca licitatiile de trasee au fot inpinse in 2013, motivul principal fiind relaxarea economica a operatorilor de transport. Daca in acest an se ficeau alicitatiile de trasee, multi dintre operatorii actuali nu aveau posibilitatea de a partacipa la aceste din cauza lipsei de bani pentru achizitia de autovehicule noi. Pe de alta parte, aceasta masura a dus la prelungirea creizei in vanzarile de autocare si autobuze. „Este foarte adevarat ca ne puneam sperante in anul 2011, deoarece era normal sa se faca licitatiile de trasee. Faptul ca s-a luat aceasta decizie n-a dat putin planurile peste cap, mai ales ca aceasta activitate de vanzare dupa cum spuneam este dependenta de acest tip de licitatii sau achizitii publice“.
Lipsa licitatiilor atat pentru trasee cat si pentru regiile de transport public au facut compania EvoBus sa se orienteze in prezent catre clientii privati cei vizati fiind operatorii de transport international persoane.
„Pentru noi, toti clientii si toate actiunile sunt importante. Asa cum am declarat de la inceputul activitatii in Romania, dorim sa participam la toate licitatiile si sa le castigam. Evident, in momentul actul nu se mai poate discuta de asemenea lucruri, fapt ce ne-a facut sa ne concentram pe vanzarea catre operatori privati, in special cei care fac transport international de persoane. Totodata, am regandit si strategiile de vanzare oferind clientilor nostri cele mai bune pachete.Chiar daca nu mai putem sa vorbim de stocuri, suntem in stare sa livram clientilor produsele in termen record cu ajutorul retelei noastre, astfel daca produsul nu se afla pe stoc in Romania il putem aduce de la alte filiale EvoBus din Europa“.
La fel ca si in alte segmente din aceasta industrie de transport, criza economica a facut clientul ceva mai atent in ceea ce priveste achizitia si in pofida lipsei de bani acestia s-au indreptat catre produsele premium din piata. „Criza economica ne-a schimbat si toti am avut de invatat. Clientul nu s-a schimbat neaparat, insa a devenit mult mai selectiv si mult mai atent la costuri. In mod normal, o investitie intr-un autobuz spre exemplu este pe zece ani, astfel in momentul cand faci acest pas trebuie sa te uiti mai depate de pretul acestuia. Trebuie sa faci o analiza a pietei de piese de schimb pentru acesta precum si costurile de intretinere ulterioare. In plus, pentru autocare spre exemplu, trebuie sa se tina cont si de valoarea la revazare acest lucru fiind un atu la finantare“.
Per total, in pofida acestor gravelor probleme de pe piata romaneasca cauzate de criza economica EvoBus a reusit sa-si pastreze pozitia de lider pe piata, in anul 2010 cota de piata fiind de 35%.
La nivel international de asemenea pozitia de lider a fost pastrata, EvoBus fiind in topul preferintelor clientilor. Consolidarea pozitiei de lider pe piata interna si internationala a fost posibila „datorita serviciilor specifice integrate privind autocarele si autobuzele care cuprind concepte de finantare, asigurari, consultanta, piese de schimb originale, accesorii si o retea extinsa de service atat pe plan local cat si international. Implicarea noastra in cercetare si dezvoltare stabileste standarde internationale pentru tehnologii si concepte noi in domeniul constructiei de autobuze si autocare. Marcile Mercedes-Benz si Setra au fost mereu cunoscute pentru competenta si inovatie. Datorita consolidarii activitatii noastre europene, a retelei noastre de productie eficienta precum si a gamei unice de servicii specifice autocarelor si autobuzelor, EvoBus a construit temelia succesului international“.
In calitate de furnizor cu o gama completa de produse, EvoBus ofera autobuze si autocare precum si sasiuri pentru orice solicitare a clientilor sai, pentru orice domeniu de utilizare, la orice dimensiuni si cu o gama bogata si variata de dotarile. „De la microbuze pentru noua persoane pana la autobuze cu o capacitate de 144 pasageri, de la autobuze pentru transportul elevilor pana la autocare supraetajate. Clientii nostri se pot baza pe calitatea autovehiculelor pe care le oferim. Putem satisface orice tip de cerere, chiar daca discutam de specificatii speciale sau neobisnuite“.