Magazin

Exclusivismul are un nume: Scania R 730 V8

Istoria motorului diesel Scania cu opt cilindri dispuşi în V, se confundă cu istoria modernă a producătorului suedez.

Cercetările la ceea ce astăzi numim „state-of-the-art”, adică V8-ul, au început în 1915, odată cu lansarea pe piaţă a primului camion Scania-Vabis.

Totuşi, primul pas cu adevărat important al companiei Scania AB a fost făcut în 1969, atunci când aceasta a lansat pe piaţă camionul cu motor diesel V8 de 14 litri şi 350 CP supranumit şi “King of the Roads”. Modelul LB 140 din 1969, avea toate argumentele pentru o astfel de denumire. Era cel mai puternic camion de pe piaţă europeană în acel moment iar sunetul produs de motorul V8 era unic.

Exclusivismul are un nume: Scania R 730 V8

La numai opt ani de la introducerea pe piaţă a propulsorului V8, suedezii lansează o variantă îmbunătăţită a acestuia, care dezvoltă un cuplu mărit şi putea fi folosit la viteze reduse, rezultatul în exploatare fiind tradus printr-o mai mare economie de combustibil şi o mai mare durată de viaţă.

Tot în aceeaşi perioadă, autorităţile şi-au dat seama că trebuie să reglementeze traficul greu, astfel apărând cerinţe de cai putere per tona transportată.

Recomandările în Germania au fost de 8 CP per tona la greutatea maximă admisă. Scania V8 de 375 CP se încadra perfect cu 10 CP/tonă, o cifră ce a devenit comună abia mai târziu în transportul european.

De la cel mai puternic la… cel mai puternic
Din 1969 şi până în prezent inginerii suedezi au reuşit să facă din motorul V8 o adevărată legendă. Astfel, după 350 CP au urmat mai multe ridicări ale puterii propulsorului de 14 litri, punctul maxim de dezvoltare a acestuia fiind atins între anii 1995 şi 2001, puterea obţinută fiind de 530 CP şi cuplu maxim de 2.300 Nm.

Însă Scania nu s-a mulţumit cu atât. În anul 2000, pararel cu producţia V8-ului de 14 litri, producătorul de la Sodertalje a introdus pe piaţă V8 de 16 litri cu o arhitectură complet nouă, bazată pe un concept modular care se aplică astăzi tuturor motoarelor Scania, versiunile de putere disponibile până la începutul lui 2010 fiind de 500 CP, 560 CP respectiv 620 CP.

[perfectpullquote align=”full” cite=”Henrik Henriksson, senior vicepreşedinte al Scania” link=”” color=”#ff000″ class=”” size=”14″]Camioanele V8 Scania şi-au construit o nişă proprie pe piaţa camioanelor lumii. Majoritatea clienţilor camioanelor V8 de la Scania îşi cumpără aceste modele din motive raţionale. Aceştia au nevoie de performanţele, de potenţialul şi de disponibilitatea de a-şi face treabă cât mai eficient posibil.[/perfectpullquote]

Începând cu 2010, vârful de gama al motoarelor Scania, legendarul V8 are o variantă cu cel mai mare cuplu maxim şi cea mai mare putere. Astfel după asul din mâneca denumit Seria R care i-a permis producătorului suedez să câştige ITOY 2010 (Internaţional Truck Of The Year 2010), Scania m-ai scoate un aş din mâneca în luptă cu concurenţa pentru cel mai puternic camion de serie din lume.

Modelul Scania R 730 V8 depăşeşte atât la cuplu cât şi la putere MAN V8 de 680 CP precum şi Volvo FH16 700 CP. Cuplul maxim al celei mai puternice variante V8 este de 3.500 Nm cu aproximativ 400 Nm mai mare decât a variantei de 620 CP.

Acest record de cuplu şi putere a fost posibil datorită sistemelor noi de injecţie folosite, a prelucrării atente a blocului motor precum şi a elementelor în mişcare. Sistemul de injecţie XPI (injecție de foarte înaltă presiune) poartă amprenta Scania, de altfel fiind şi cel mai nou dezvoltat.

Astfel, alimentarea cu combustibil şi presiunea injecţiei poate fi setată independent de turația motorului. Acest sistem sofisticat se reglează continuu pentru a se adapta la viteze şi situaţii diferite astfel încât permite o exploatare maximă a fiecărei picături de motorină.

Foloseşte până la trei injecţii precis sincronizate de combustibil pentru a îmbunătăţi performanțele şi economia – reducând emisiile dăunătoare în fiecare ciclu. La această putere şi lanţul cinematic a fost adaptat.

O cutie de viteze revizuită dotată cu sistemul automat Scania Opticruise se asigură că toată puterea este transmisă în deplină siguranța şi eficienţa trenului de rulare care poate varia de la 4×2 la 6×2 în funcţie de aplicaţia pentru care se achiziţionează camionul.

Exclusivismul dat de Scania R 730 V8
Orice s-ar spune, motoarele Scania V8 au fost construite pentru a face o impresie puternică. Fără îndoială, un motor V8 simbolizează prestigiul şi succesul. Şoferii nu se simt niciodată obosiţi de acea distinctivă vibraţie a propulsorului.

Din punct de vedere estetic R730 se face remarcat în primul rând prin sigla V8 şi prin elementele interioare şi exterioare distincte. Dar despre aspectul noului Scania R730 discutăm pe larg în viitorul număr al revistei. Până atunci: Drumuri bune, colega!

Pentru a vă convinge că Scania R 730 V8 este „Opera de arta “, noi vă recomandă canalul oficial Scania de pe Youtube, infoTrucker pe Facebook precum şi siteul oficial din România a producătorului suedez www.scania.ro unde este o secţiune dedicată.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Din aceeași categorie...

Back to top button