Transport 4.0

Expeditorii își reorganizează lanțurile de aprovizionare în Germania

Expeditorii își reorganizează lanțurile de aprovizionare, în Germania, în timp ce deciziile politice accentuează obligațiile legate la nivelul lanțului de aprovizionare pentru agenții de transport de marfă.

Expeditorii iau tot mai mult în considerare să-și relocheze lanțurile de aprovizionare în regiuni mai locale sau învecinate și de încredere (nearshoring) și își reevaluează riscurile. Până la urmă, întreruperile lanțurilor de aprovizionare pot reduce profiturile anuale cu până la 40%.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Potrivit McKinsey Global, până la un sfert din lanțurile de aprovizionare globale, cu un volum de 4,6 miliarde de dolari, ar putea fi relocalizate între 2020 și 2025.

VEZI ȘI: Gebrüder Weiss și-a continuat creșterea în 2022

Lanțurile de aprovizionare regionale oferă termene de livrare mai scurte, precum și tarife și taxe de import mai mici. De asemenea, acestea îmbunătățesc reziliența corporativă și siguranța planificării, în timp ce o sustenabilitate sporită și un efect pozitiv al țării de origine (“Made in Germany”) fac lanțurile de aprovizionare locale și regionale mai atractive.

Tendința în creștere către nearshoring

Tendința de nearshoring s-a intensificat semnificativ de la apariția crizei sanitare. Factorii geopolitici și deciziile legislative au un impact suplimentar asupra gestionării lanțului de aprovizionare, fie că este vorba de formarea de blocuri politice în urma războiului din Ucraina, fie de transformarea sectorului energetic.

De asemenea, expeditorii trebuie să se confrunte cu Legea germană privind obligațiile de diligență corporativă în lanțurile de aprovizionare (LkSG), care este în vigoare de la începutul anului 2023 și care impune companiilor să respecte drepturile omului și ale mediului în lanțul de aprovizionare.

Legea prevede obligativitatea ca expeditorii să țină inventare detaliate ale lanțurilor de aprovizionare individuale și ale subnivelurilor acestora, precum și ale interfețelor digitale ale acestora, pentru a asigura o mai mare transparență. O digitalizare fără probleme și o gestionare eficientă a datelor facilitează expeditorilor verificarea partenerilor lor de afaceri, așa cum prevede Legea privind lanțul de aprovizionare.

Acest lucru sporește în mod corespunzător exigențele impuse agenților de transport de marfă și companiilor de logistică. Prin urmare, agenții de transport de marfă trebuie să își extindă expertiza digitală și să construiască rețele rezistente cu expeditorii și subcontractanții pentru a stabili parteneriate de încredere și pe termen lung.

Ce este Legea germană privind obligația de diligență în lanțul de aprovizionare?

Guvernul federal german urmărește să protejeze drepturile omului și mediul în cadrul lanțurilor de aprovizionare ale companiilor care își desfășoară activitatea în Germania. În 2023, legea obligă companiile cu 3.000 sau mai mulți angajați să implementeze un sistem de gestionare a riscurilor furnizorilor. În 2024, actul se va aplica companiilor care operează cu 1.000 de angajați sau mai mulți.

Sistemul de gestionare a riscurilor trebuie să contribuie la evaluarea, atenuarea și monitorizarea riscurilor legate de drepturile omului și de mediu în lanțul de aprovizionare. Raportarea către guvernul german va fi obligatorie până cel târziu în aprilie 2024.

Costul nerespectării legislației ar putea fi semnificativ. Sancțiunile includ amenzi de până la 2% din veniturile anuale și excluderea de la licitațiile publice pentru o perioadă de până la trei ani. Acest lucru se adaugă la riscul de deteriorare a mărcii dumneavoastră și la pierderea de venituri care rezultă.

Din aceeași categorie...

Back to top button