EconomicTop News

Exporturile UE către Marea Britanie s-au prăbușit din cauza Brexitului

Exporturile UE către Marea Britanie s-au prăbușit odată cu intrarea în vigoare a acordului comercial convenit în urma Brexitului.

Votul pentru Brexit din iunie 2016 nu a avut aproape niciun impact asupra comerțului dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Însă, acest lucru s-a schimbat odată cu intrarea în vigoare a acordului comercial convenit în decembrie 2020.

Potrivit unui studiu al London School of Economics and Political Science (LSE), comerțul britanico-european a fost „perturbat în mod semnificativ” de când Marea Britanie a ieșit de pe piața internă a Uniunii Europene și din uniunea vamală europeană.

„Presupunem că punerea în aplicare a acordului comercial a dus la o scădere bruscă și susținută a importurilor din Uniunea Europeană cu 25% față de restul lumii”, se arată în studiu.

VEZI ȘI: Conform unui studiu, utilitarele electrice sunt deja mai ieftin de operat decât cele diesel

Pe de altă parte, exporturile britanice către UE au scăzut doar într-o mică măsură și doar temporar. Cu toate acestea, datele ar indica faptul că multe companii britanice au întrerupt exporturile începând cu ianuarie 2021. „Se pare că Marea Britanie a încetat pur și simplu să mai vândă o gamă largă de produse către țările mai mici din Uniunea Europeană”, spune co-autorul studiului Thomas Prayer.

Acordul Brexit a crescut sarcina birocratică pentru exportatori

Acordul comercial dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană ar trebui să garanteze că nu se vor percepe aproape deloc taxe vamale. Cu toate acestea, costurile comerciale au crescut, astfel că, aceste schimbări fac din Marea Britanie un loc mai dificil pentru a face afaceri.

De asemenea, sarcina birocratică pentru exportatori a crescut semnificativ. Guvernul britanic susține că scăderile în comerțul exterior sunt rezultatul problemelor globale cauzate de pandemie, nu din cauza Brexitului. Mai mult, guvernul britanic susține că Marea Britanie ar putea încheia acorduri comerciale semnificativ mai bune în baza Brexitului. Însă, până în prezent, nu există nicio dovadă în acest sens, spun cei care au efectuat studiul.

Din aceeași categorie...

Back to top button