Fabricile Mercedes-Benz Trucks se pregătesc pentru producția de camioane electrice

Fabricile Mercedes-Benz Trucks din Wörth, Mannheim, Gaggenau și Kassel se pregătesc pentru producția de camioane electrice.
Mercedes-Benz Trucks a anunțat că modelul de serie eActros LongHaul va primi numele comercial eActros 600. Modelul care va avea și o cabină nouă va fi prezentat în toamna acestui an, iar producția de serie va începe în 2024.
”Odată cu eActros 600, accentul producției la fabricile noastre Mercedes-Benz Powersystems din Mannheim, Kassel și Gaggenau se îndreaptă din ce în ce mai mult către e-mobilitate. Prin urmare, am început să ne pregătim din timp prin înființarea unei rețele de producție și tehnologie a centrelor de competență pentru componente de acționare electrică și suntem deja în plin proces de pregătire pentru producția de serie a noii generații a unităților noastre de propulsie”, a declarat Yaris Pürsün, șeful Global Powersystems Operation Daimler Truck.
Experiența rezultată din construcția prototipurilor la uzina din Wörth este încorporată în dezvoltarea modelelor de serie. eActros 600 va fi produs pe linia de asamblare existentă la uzina de producție din Wörth, în paralel și în mod flexibil alături de camioanele diesel. Componentele de acționare electrică vor fi, de asemenea, instalate în această locație. Axa electrică, bateriile de înaltă tensiune și cutia frontală, un modul tehnologic complex, sunt montate în mai multe etape de producție.
VEZI ȘI: București – Brașov și retur, cu eActros 400
Odată ce toate componentele de înaltă tensiune au fost instalate, întregul sistem este pus în funcțiune, iar autocamionul este gata de plecare. Pentru a pregăti în mod optim producția de serie, echipa care s-a ocupat de producerea prototipurilor lucrează îndeaproape cu dezvoltatorii. Acest lucru garantează că experiența dobândită în urma construirii prototipurilor este încorporată în dezvoltarea ulterioară a autovehiculului. În prezent, autovehiculele prototip sunt construite pe linia de asamblare cât mai aproape posibil de producția de serie.
Uzinele de componente din Mannheim, Kassel și Gaggenau joacă, de asemenea, un rol important în electrificarea portofoliului de produse. La fel ca uzina din Wörth, toate cele trei locații se află în prezent în proces de renunțare la tehnologia diesel pentru a deveni centre de competență pentru componente de acționare electrică.
Uzina Mercedes-Benz din Mannheim, cea mai importantă uzină pentru motoare de autovehicule comerciale, se bazează pe experiența de peste 25 de ani a Centrului de competență pentru mobilitate fără emisii (KEM) și se concentrează pe tehnologiile bateriilor și pe sistemele de înaltă tensiune. Ceea ce este cunoscut sub numele de cutie frontală este construit pentru eActros 600 la Mannheim – atât în faza de prototip, cât și în producția de serie ulterioară.
Este un modul complex, cu un grad ridicat de asamblare, pentru autovehiculele alimentate cu baterii, cu ajutorul căruia fostul spațiu al motorului cu combustie este utilizat în mod eficient. Mai multe unități de control, componente de înaltă tensiune, precum și compresorul electric de aer sunt reunite în cutia frontală. Asamblarea tuturor componentelor individuale, de la pregătirea cadrului până la testele de înaltă tensiune ale acestor unități, este realizată la uzina Mercedes-Benz din Mannheim.
Uzina Mercedes-Benz din Gaggenau, este specializată în transmisii pentru vehicule comerciale grele, se dezvoltă în prezent într-un centru de competență pentru componente de acționare electrică. Încă din 2021, la Gaggenau sunt fabricate piese importante pentru axa electrică a modelului eActros 300/400 și a modelului eEconic.
Componentele esențiale ale noii generații de axe electrice care vor propulsa eActros 600, vor fi, de asemenea, produse la Gaggenau. Acestea sunt în principal piese mecanice, similare celor pe care Gaggenau le produce de mulți ani pentru vehiculele cu sisteme de propulsie convenționale: componente de transmisie, precum arbori și angrenaje, precum și piese de carcasă, pe care Gaggenau le livrează la Kassel, unde are loc asamblarea completă a componentelor punții și ale transmisiei.
VEZI ȘI: Test de consum cu Mereceds-Benz eActros 300, în România
Axele electrice sunt asamblate la uzina Mercedes-Benz din Kassel, centrul de competență pentru axe convenționale și sisteme de acționare electrică. Noua generație de axă electrică pentru eActros 600 a fost dezvoltată special pentru utilizarea în transportul de marfă pe distanțe lungi. Aceasta dispune de o serie de inovații tehnice pentru o performanță și o eficiență mai mari. Arhitectura sa se bazează, de asemenea, pe un sistem proiectat pentru 800 de volți.
În prezent, uzina din Kassel se află în faza de prototip a asamblării e-axelor pentru eActros 600. Pentru începerea producției de serie va fi creată o nouă linie de asamblare, care va include stații de testare și inspecție pentru caracteristicile funcționale și cele legate de siguranță. La fel ca în cazul axei electrice utilizate în prezent la eActros 300/400 și eEconic și care este deja fabricată la Kassel, ”principiul pieselor comune” se aplică și în cazul noii generații. Corpul punții, precum și componentele de capăt de roată și de frână provin de la axa spate convențională, pe care uzina din Kassel o produce de peste două decenii. Componentele sunt produse într-o manieră extrem de flexibilă pe linia de asamblare convențională, astfel încât uzina poate varia între puntea convențională și cea electrică în funcție de situația comenzilor.
Ca parte a tranziției către un transport neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2, unitățile de producție ale Mercedes-Benz Trucks dezvoltă continuu forța de muncă pentru producția de camioane electrice. Angajații care lucrează la componentele de înaltă tensiune sau la autovehicule precum eActros urmează cursuri de formare și perfecționare specifice. Numai în Wörth, până în prezent, aproximativ 2.700 de angajați au fost pregătiți la centrul de instruire intern pentru manipularea autovehiculelor și componentelor de înaltă tensiune.