Stiai ca

Cum au fost transportate „cârtițele” care sapă cel mai lung tunel feroviar din lume?

„Cârtițele” care sapă cel mai lung tunel feroviar din lume, între Austria și Italia, au o greutate totală de 2.000 de tone.

În primăvară, Felbermayr a transportat „cârtițele” pentru cel mai lung tunel feroviar din lume, construit sub pasul Brenner. Cele aproximativ 30 de transporturi speciale pentru fiecare „cârtiță” au presupus trecerea prin galerii înguste, fiind necesară manevrarea cu precizie de câțiva centimetri în aceste zone.

Cum au fost transportate „cârtițele” care sapă cel mai lung tunel feroviar din lume?

Unele componente ale TBM-urilor au fost mai puțin grele, dar voluminoase, motiv pentru care, pentru transportul acestora, un operator a petrecut cinci ore pe încărcătură pentru a ghida operatorul care manevra modularul autopropulsat.

Traseul din șantierul temporar de la sud și de deasupra orașului Innsbruck până la punctul de asamblare a TBM-urilor a avut o lungime de aproxiimativ 6 kilometri, dintre care primii trei kilometri cu un unghi de înclinație de până la 12%.

Pentru transportul „cârtițelor” Felbermayr a utilizat module autopropulsate SPMT de la SCHEUERLE cu șase, zece sau douăsprezece axe.

Felbermayr a transportat „cârtițele” pentru cel mai lung tunel feroviar din lume

„Cu o greutate totală de aproape 300 de tone și cu rampă abruptă, am atins limita matematică a frânelor, astfel încât, pentru a efectua totuși aceste transporturi în siguranță, am folosit un cap tractor cu patru axe ca vehicul de frânare suplimentar. Ne-a luat aproximativ trei ore pentru a parcurge primii trei kilometri cu pantă abruptă și cinci ore pentru a parcurge întregul traseu”, explică managerul de proiect Markus Meusburger, director de departament al Felbermayr transport și tehnologie de ridicare din Lauterach.

1.000 de tone de forță de ridicare

Întreaga transbordare a componentelor pe șantier a fost realizată cu macarale de mare tonaj de diferite dimensiuni, coordonate de filiala Felbermayr din Wörgl. Odată ajunse în interiorul marilor caverne de asamblare, piesele TBM-urilor au fost descărcate și rotite în pozițiile de asamblare cu ajutorul unui cadru de ridicare de 1.000 de tone.

VEZI ȘI: Unimog U 535 și U 530, modele pentru agricultură și silvicultură

Piesele individuale au fost apoi asamblate treptat într-o mare unitate completă. Aceasta a inclus capul de foraj de 250 de tone cu un diametru de 10,7 metri. Fiecare dintre cele două mașini de forare a tunelurilor ajung la o greutate totală de 2.000 de tone, împreună cu remorca – care la rândul ei include întreaga infrastructură, cum ar fi transportul materialelor de demolare, transformatoare, instalații electrice, conducte de apă, aer comprimat și materiale de sprijin.

Pe lângă aceste transporturi speciale, au existat nenumărate transporturi pentru piese mici și materiale de asamblare. Potrivt Felbermayr, au fost necesare 97 de transporturi rutiere numai pentru un TBM și alte 30 pentru remorca acestuia.

Din aceeași categorie...

Back to top button