Femeile vor putea profesa meseria de șofer profesionist în Rusia

Femeile vor putea profesa meseria de șofer profesionist în Rusia

Din 2021, femeile din Rusia vor putea profesa meseria de șofer profesionist, după o decizie istorică luată de Ministerul rus al Muncii și Protecției Sociale.

Conform IRU, la nivel european, o cincime (21%) din numărul locurilor de muncă disponibile pentru șoferi sunt neocupate. Din acest motiv, industria încearcă să atragă femeile spre a practica meseria de șofer profesionist, care, în prezent, reprezintă 2% din numărul total de șoferi de pe piață.

Acest deficit de șoferi profesioniști se simte și în Rusia, care a luat o decizie istorică în privința accesului femeilor la meseria de șofer profesionist, începând cu 2021.

Astfel, după revizuirea listei de meserii în care participarea femeilor este interzisă sau restricționată, Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Rusia a decis să le permită acestora – pentru prima dată – să poată profesa meseria de conducător auto de camion sau autobuz.

În prezent, femeilor din Rusia le este interzis să profeseze în 456 de locuri de muncă din peste 30 de sectoare de activitate diferite.

Aceste bariere – comune pentru multe țări din fostul Bloc Sovietic – au fost moștenite de la fostul sistem al Uniunii Sovietice, introduse cu intenția de a proteja sănătatea și securitatea femeilor.

VEZI ȘI: Camion surprins în trafic de poliția din Hamburg circulând cu 140 km/h

De fapt, acestora le era interzisă participarea în multe meserii considerate prea fizice, inclusiv pompieri, minerit, exploatarea anumitor vehicule din sectorul feroviar și maritim, precum și conducerea camioanelor pentru distanțe lungi și a autobuzelor cu mai mult de 14 locuri.

Totuși, începând din 2021, aceste restricții la profesiile din industria de transport, inclusiv cea de șofer profesionist – împreună cu multe altele – au fost ridicate.

Această decizie va ajuta la abordarea diferențelor de remunerație dintre bărbați și femei, ceea ce este o problemă în Rusia, așa cum este în multe economii majore. Cercetările guvernului rus estimează că diferența de remunerare între femei și bărbați este de 26%.

Odată cu această decizie de deschidere a sectorului de transport rutier pentru femei, industria speră să găsească mai mulți candidați pentru posturile vacante și, de asemenea, să crească bazinul de recrutare, cu scopul de a stimula economia rusească, prin eficientizarea rețelelor de transport și a lanțurilor de aprovizionare.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.