EconomicTop News

Firmele de transport românești pot accesa ajutoare de stat de până la 1 milion euro

Aproximativ 4.000 de firme românești, printre care și firmele de transport rutier, vor putea obține ajutoare de stat din fonduri europene de până la 1 milion de euro fiecare.

Guvernului român are aprobarea Comisiei Europene de a acorda ajutoare de stat, în valoare totală de 358,3 milioane euro, în cadrul Măsurii 4.1.1 – „Investiții în activități productive” parte din Programul Operațional Competitivitate, microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii (IMM) afectate de pandemia de coronavirus.

Firmele de transport românești pot accesa ajutoare de stat de până la 1 milion euro

Se vor sprijini IMM-urile afectate semnificativ de criza sanitară și care nu au avut suficientă reziliență pentru a-și menține indicatorii economici în acest context dificil. O condiție de bază în acordarea ajutoarelor este că firmele să fi fost înființate până la 31 decembrie 2018 și să fi înregistrat profit în 2019.

Aceste ajutoare de stat au forma unor subvenții directe pentru investiții în activități care reduc impactul asupra mediului, pentru operatorii economici afectați de pandemie din industrii precum cea prelucrătoare, construcții, transport și depozitare, comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor.

VEZI ȘI: NGVA Europa contrazice raportul T&E referitor la camioanele cu gaz

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va lansa ghidul solicitantului în forma finală în luna noiembrie și va deschide sesiunea de depunere a proiecrelor în decembrie 2021, în cadrul Măsurii 4.1.1 – „Investiții în activități productive”, parte din Programul Operațional Competitivitate (2014-2020).

Înscrierea va fi făcută direct în sistemul electronic MySMIS-2014.

Ce înseamnă investiție verde”?

AM POC a publicat o serie de clarificări cu privire la criteriile tehnice de examinare pentru a determina condițiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice și pentru a stabili dacă activitatea economică respectivă aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu.

Spre exemplu, pentru achiziția, finanțarea, leasingul, închirierea și exploatarea de mijloace de transport, conform Reg. (UE) 2018/858, pentru servicii de transport rutier de marfă, acestea fie trebuie să „aducă o contribuție substanțială la atenuarea schimbărilor climatice”, fie nu aduc „prejudicii semnificative mediului”. Mai multe detalii despre vehiculele de transport eligibile găsiți aici.

Din aceeași categorie...

Back to top button