
Pentru a permite celor care operează camioane cu gaz de-a lungul pasului Brenner, în zona de servicii Sadobre Autoporto, aflată la granița cu Austria, a fost deschisă o stație de alimentare cu bioLNG.
După ce autoritățile din Tirol au interzis tranzitul camioanelor Euro VI pe timp de noapte prin pasul Brenner, mai multe flote care transportă marfă între Italia și Germania au achiziționat camioane alimentate cu gaz natural lichefiat (LNG). Astfel, pe lângă excluderea de la plata taxei de drum în Germania, până în 2023, camioanele cu gaz, alături de cele electrice și cu hidrogen, pot tranzita Tirolul pe timp de noapte.
Acest tip de carburant alternativ este obținut din biogazul produs în timpul procesului de digestie anaerobă a biomasei, cum ar fi deșeurile menajere, deșeurile agroindustriale, agricole și zootehnice, sau din nămolurile provenite din purificare. Este compus în cea mai mare parte din metan și dioxid de carbon și se transformă în biometan printr-un proces de purificare.
În acest fel, transportul rutier poate utiliza un combustibil de origine non-fosilă și, prin urmare, neutru în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră.
VEZI ȘI: Camioanele Mercedes plătesc automat pentru alimentarea la stațiile Shell
”Aceasta este o altă piesă a proiectului mai mare al autostrăzii Brennero pentru mobilitate durabilă”, spune Diego Cattoni, director general al autostrăzii Brennero. ”Politica noastră pentru următorii câțiva ani va fi întotdeauna orientată spre crearea sau promovarea unei evoluții tehnologice progresive a mobilității, cum ar fi obținerea unui adevărat coridor verde peste Alpi”, mai explică Cattoni.
Tot pe autostrada A22, a fost deschis și o stație de alimentare cu CNG în zona de servicii Paganella Est, iar alte trei stații vor fi inaugurate între finalul lui 2021 și prima jumătate a anului 2022.
Stație de LNG și bioLNG și pe A23, la Pontebba Autoporto
De asemenea, Autoplose Sadobre construiește o stație de alimentare similară în Pontebba Autoporto, care va fi echipată nu numai cu combustibili tradiționali, ci și cu LNG și bioLNG, la 27 de kilometri de granița italo-austriacă Tarvisio-Coccau.
Noua facilitate este conectată la autostrada A23, care leagă Veneția-Marghera, trecând prin Udine, cu Europa de Est și care ar trebui să fie operațională până în luna septembrie a acestui an.