Logistica

FM Logistic folosește inteligența artificială pentru a preveni accidentele de muncă

FM Logistic a testat cu succes, timp de un an, un detector de gesturi și posturi care integrează inteligența artificială, în platforma sa din Petrești.

Dispozitivul, dezvoltat de compania britanică Soter Analytics, a fost testat gratuit, timp de un an, la Petrești, prima platformă logistică din Europa care utilizează această soluție de înaltă tehnologie pentru o perioadă mare de timp.

Inițiativa i-a aparținut lui Mădălin Soreanu, actualul director al platformei, care a aflat despre această soluție și a propus-o echipei de dezvoltare sustenabilă a grupului. Printre argumentele pentru folosirea acestui dispozitiv se numără lipsa unor date care să documenteze ergonomia, fluctuația mare de personal din Petrești, dublată de faptul că mulți dintre lucrători părăsesc compania la mai puțin de un an de la angajare, nevoia de a identifica o soluție care să permită o mai bună cunoaștere a ergonomiei, precum și identificarea punctelor sensibile și stabilirea unor planuri de acțiune menite să optimizeze postura de lucru.

Totodată, soluția britanicilor a răspuns nevoii de creștere a gradului de conștientizare importanței unei posturi corecte la locul de muncă și asupra riscurilor pe care le implică mișcările și postura incorecte. Testarea a început în februarie 2023, după ce echipa din Petrești a fost instruită, în cadrul unei ședințe online, de o zi, de cei de la Soter Analytics.

VEZI ȘI: FM Logistic optimizează livrările urbane cu ajutorul Urbantz

Concret, în etapa pilot a proiectului, 30 de dispozitive Soter Coach au fost implementate la operatorii de preluare a comenzilor. Cu ajutorul senzorului de la gât și a celui de la nivelul brațului, lucrătorul este atenționat în timp real dacă execută una dintre cele 8 mișcări riscante pe care detectorul le poate monitoriza. În plus, dispozitivul adună informații de la utilizator, astfel încât să anticipeze potențialele riscuri de accidentare.

Înainte de testarea de către lucrătorii din depozit, dispozitivul Soter Coach a fost folosit, timp de o săptămână, de Mădălin Soreanu. Astfel, directorul platformei a demontat miturile legate de riscurile pe care folosirea inteligenței artificiale le-ar putea avea asupra lucrătorilor din Petrești.

Rezultatele obținute la finalul unui an de teste arată că dispozitivul a permis reducerea cu 30% a numărului de mișcări riscante pentru spate. În acest context, echipa din Petrești a implementat măsuri pentru a corecta și a îmbunătăți ergonomia posturilor de lucru. Printre acestea se numără achiziția de cărucioare care se ridică automat, dar și transportoare. Primele îi ajută pe lucrători să evite îndoirea spatelui, iar cele din urmă, să limiteze transportul de sarcini.

Mai multe detalii despre dispozitivul Soter Coach pot fi găsite aici.

Din aceeași categorie...

Back to top button