Utilitare ușoare

Ford Pro Electric SuperVan, concept de 2.000 de cai putere

Ford a prezentat astăzi, la Festivalul de viteză de la Goodwood, supervanul electric de performanță ultra-înaltă Ford Pro Electric SuperVan.

Ford Pro Electric SuperVan folosește pe deplin potențialul de performanță oferit de electrificare și de conectivitatea de top pentru a obține cele mai înalte performanțe dinamice dintre vehiculele comerciale Ford construite vreodată, dar și pentru a sublinia angajamentul companiei față de electrificare.

Ford Pro Electric SuperVan, concept de 2.000 de cai putere

Patru motoare electrice, o baterie de 50 kWh răcită cu lichid și un sistem de control personalizat produc aproximativ 2.000 CP, pentru o accelerație 0-100 km/h în sub două secunde. Trenul de rulare special construit, pregătit pentru circuit, include componente de la recent dezvăluitul E-Transit Custom.

Uimitorul concept, complet electric, a fost dezvoltat în secret de Ford Performance și de specialiștii în curse și raliuri electrificate STARD din Austria, designul exterior fiind creat de către echipa Ford Design din Köln, Germania.

„Aducem SuperVan în secolul 21, cu 2.000 CP complet electrici pentru o emoție de neegalat și un stil inconfundabil inspirat de noul E-Transit Custom. Dar performanța nu ține doar de cai putere – puterea de procesare a lui Electric SuperVan înseamnă că inginerii pot folosi datele vehiculului în timp real pentru a optimiza performanța, la fel ca la o mașină de curse de nivel superior ”, a declarat Mark Rushbrook, director global, Ford Performance Motorsports.

VEZI ȘI: Ford Otosan preia fabrica Ford din Craiova

Primul SuperVan al Ford a fost dezvăluit în 1971 și a propus un motor montat central preluat de la Ford GT40, câștigătorul de la Le Mans, pentru a crea un Transit Mk.1 diferit de oricare altul. Formula a fost dusă mai departe pentru SuperVan 2: o versiune cu o caroserie din fibră de sticlă a Transit Mk.2, cu un motor V8 Cosworth de 590 CP, preluat de la Ford C100. Acest vehicul a renăscut ulterior sub forma SuperVan 3, asemănătoare cu Transit Mk.3, propulsat de un motor Cosworth HB de 650 CP, preluat de la mașinile de Formula 1 ale epocii.

„Ford Pro înseamnă accelerarea productivității pentru clienții noștri – deci de ce să nu creăm un nou SuperVan electric care să dovedească puterea electrificării și a conectivității”, a declarat Hans Schep, director general Ford Pro, Europa. „Acest concept incredibil duce ingineria avansată și aspectul distinctiv al E-Transit Custom la un nivel cu totul nou și este o dovadă de mare viteză a puterii ecosistemului de servicii conectate al Ford Pro.”

Transformarea E-Transit Custom în SuperVan

Construcția conceptului care ține cont de specificații tipice de motorsport îmbină podeaua regăsită la E-Transit Custom cu un cadru din oțel și panouri de caroserie din compozite ușoare. Un set de acumulatori special dezvoltați, de 50 kWh, răcit cu lichid, este montat în podeaua mașinii pentru o distribuție optimă a greutății și un centru de greutate scăzut. Acesta poate fi reîncărcat complet în aproximativ 45 de minute folosind o stație de mare putere. Șoferul poate accesa informații despre încărcare și baterie prin intermediul ecranului tactil din cabină.

Patru motoare electrice funcționează împreună pentru a oferi aproximativ 2.000 CP, printr-un sistem de tracțiune integrală – suficient pentru a propulsa incredibila furgonetă de la 0 la 100 km/h în mai puțin de două secunde, făcându-l cel mai rapid SuperVan de până acum.

Experiența Ford Performance și STARD în sporturile cu motor este imediat evidentă; splitter-ul frontal al caroseriei este sculptat într-un mod dramatic, praguri laterale și difuzorul din spate se pot regăsi fără probleme pe o mașină din motorsport, în timp ce muchiile și aripioarele dorsale ale designului radical din spate generează apăsare aerodinamică pentru mai multă aderență. Influența adusă din cursele cu motor continuă cu trenul de rulare avansat și frânele specifice pentru motorsport.Ford Pro Electric SuperVan, concept de 2.000 de cai putere

Din aceeași categorie...

Back to top button