ȘtiriUtilitare ușoare

Ford Transit a implinit 50 de ani

In urma cu 50 de ani, Ford lansat pe piata modelul Transit, utilitara usoara care avea sa devina un best-seller, aceasta fiind produsa in peste 9 milioane de exemplare si vanduta pe 118 piete, incluzand toate modelele familiei: Custom, Connect si Courier. Parcate una in spatele celeilalte, toate modelele produse acopera circumferinta Pamantului.

Lansat in acelasi an cu hit-ul Help al celor de la Beatles si I Can’t get no Satisfaction a legendarilor The Rolling Stones, Ford Transit a cunoscut un succes extraordinar in anii ce-au urmat lansarii, acesta profitand oarecum de cresterea economiilor europene importante. Primul vehicul al „Ovalului Albastru” a parasit linia de productie a fabricii Ford din Langley, pe data de 9 august 1965, acesta devenind in cei 50 de ani cel mai de succes model al celor de la Ford.

Numele Transit
Unul din predecesorii modelului Transit, furgonul FK din Germania lansat in 1953, a fost primul model Ford care a introdus numele de Transit, in 1960 acesta fiind cunoscut sub denumirea de Ford Taunus Transit. In 1965, când Ford a stabilit sa introduca un nou model de comerciala usoara in Europa, aceasta ar fi putut fi lansata sub numele de Seria V in Marea Britanie daca nu intervenea Sir Bill Batty, care mai tarziu a devenit Presedinte Ford in Marea Britanie.

Ford Transit a implinit 50 de ani

Cu doar câteva săptămâni înainte de anunț public Batty a cerut pentru a vedea una dintre cele mai recente modele construite in Germania cu volan pe stanga, sub marca „Transit”. Acesta a trimis un exemplar in Marea Britanie si inainte de lansare i-a schimbat numele in Transit pentru lansarea pan-europeana. De atunci, modelul poarta aceasta denumire.

Noul Trasit pentru 542 lire sterline
La lansarea din october 1965 (marea Britanie), cel mai ieftin Transit – ampatament scurt, motor pe benzina si sarcina utila de 610 kg costa 542 lire sterline. Cel mai scump model Transit listat la vremea respectiva era un microbuz Custom cu 15 locuri care costa 997 lire sterline, la care mai plateai 159 de lire sterline taxa de achizitie.

Seria Transit Supervan
De-a lungul timpului, modelul Transit a evoluat, astfel ca, Ford a adaugat noi variante si modele speciale, cum ar fi seria de Supervan. Primul Transit Supervan si-a facut debutul in 1971, fiind bazat pe versiunea Ford GT40. Motorul V8 de 5 litri ce-l echipa propulsa Transit-ul la 240 km/h, o perdormanta remarcabila la acea vreme pentru un vehicul comercial. In 1985, la 14 ani de la debutul primului model, Ford lanseaza modelul Supervan II. Acesta era bazat pe C100, un alt model de curse legendar. Motorul Cosworth V8 impingea furgonul pana la 280 km/h, recordul fiind obtinut pe circuitul Silverstone. In 1995, Supervan II a fost transformat in Supervan III, avand o noua infatisare si un moto mai mic, de doar 3.5 litri provenit tot din cursele auto. Acest model special a supravietuit, fiind expus in Heritage Collection Ford din cadrul uzinei din Dagenham, echipat fiind in prezent cu un motor Cosworth de 2.9 litri cu 24 valve.

Produs in peste 9 milioane de exemplare
Popularitatea modelului Transit a alimentat rapid cereriile in Europa, astfel incat, productia a inregistrat primul record important in 1976, cand a fost atinsa borna 1 milion de exemplare. Anii 1985, 1994, 2000, 2005, 2010 si 2013 au mai adaugat cate un milion la productia de Transit in prezent aceasta depasind 9 milioane de unitati in toate versiunile sale.

Transit a introdus pe piața vehiculelor comerciale usoare tehnologii inovatoare precum usile laterale culisante, frânele cu ABS ca dotare standard, faruri cu halogen și motoare diesel cu injecție directă.

Succesul l-a transformat pe Transit intr-un produs global, acesta depasind granitele Europei, fiind vandut in prezent pe 118 piete.

Pe langa Europa, Ford produce jumatate din familia Transit in Nanchang (China) in colaborare cu partenerul sau strategic Jiangling Motors Corp (CCM) si din 2014 in Kansas City (SUA) unde a inlocuit modelul Seria E.

Din aceeași categorie...

Back to top button