FORT sesizează MTI cu privire la situația gravă din Grecia

FORT sesizează MTI cu privire la situația gravă din Grecia

Conform Ministerul Afacerilor Externe, frontiera Greciei cu Bulgaria, vama Promachonas va fi blocată pentru încă 24 de ore, începând de pe 17 februarie 2016.

De asemenea, fermierii eleni au format baraje pe mai multe tronsoane rutiere, fapt care va genera mari întârzieri în deplasarea pe teritoriul Greciei, astfel: Zona Bralos, pe DN Atena-Lamia și în zona Kileler, pe vechiul drumul național Larissa – Volos, în zona Kefalovrysos- Aitoloakarnania, D.N. Antirio-Ioannina, Valea Tempi – Larissa, Autostrada Patra-Atena-Salonic (pe durată nedeterminată), intersecția Nikea – Thessalia, pe DN Atena –Salonic, în zona Canalului Corint, pe DN Atena – Corint respectiv zodul Evinou, de pe DN Antirrio-Mesologgi, blocat în intervalul orar 18:00-21:00.

Având în vedere că situaţia blocajelor rutiere este în permanentă schimbare, se recomandă şi verificarea individuală a rutelor avute în vedere de către persoanele interesate de tranzitarea teritoriului elen.

FORT sesizează MTI cu privire la situația gravă din Grecia

În acest context, FORT solicită intervenția Ministerului Transporturilor prin Ministerul Afacerilor Externe, consulat sau orice altă formă diplomatică pentru deblocarea situaţiei în care se află transportatorii români de mărfuri din cauza grevei generale din Grecia.

Au trecut 3 săptămâni de când tot fluxul comercial de transport rutier este dat peste cap pe ruta Italia – Grecia – Bulgaria – România şi retur, iar camioanele româneşti sunt blocate în trafic atât în Grecia, cât şi în Bulgaria fără ca cineva să se intereseze de soarta şoferilor care sunt într-o situaţie disperată, neavând la dispoziţie condiţii de hrană sau de igienă personală şi mai ales neavând nici o informaţie care să îi pună în situaţia unor estimări legate de program.

FORT face apel totodată, prin intermediul MTI, la Inspectoratul de Control (ISCTR) să trateze cu maximă celeritate respectarea timpilor de conducere şi de odihnă în cazul conducătorilor auto profesionişti ce au tranzitat această rută, deoarece înregistrările tahograf sunt total date peste cap.

VEZI ȘI: Fără intervenția statului, transporturile riscă să devieze ireversibil economia

Îngrijorarea FORT este cu atât mai mare cu cât majoritatea mărfurilor ce tranzitează aceste rute sunt mărfuri perisabile, cu termen de valabilitate redus fapt ce pune în dificultate respectarea contractelor de către transportatori şi poate genera şi alte pierderi la nivelul acestui sector de activitate.

În acest moment peste 750 de camioane de mare tonaj se află blocate în această situaţie, iar perspectivele sunt şi mai sumbre având în vedere ultimă poziţionare a bulgarilor care vor aplica, conform anunţului de astăzi, o măsură similară de protest în replică la acţiunea din Grecia.

Reprezentanţii FORT au ţinut permanent legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, respectiv cu Consulatul, însă se pare că informaţiile către transportatorii români nu sunt prezentate în timp real şi îi pun pe aceştia în dificultate.

Asociația consideră că se impune constituirea unei celule de criză pentru această situaţie şi roagă autoritățile competenţe să dispună toate măsurile pentru asigurarea informării transportatorilor autohtoni, utilizând toate canalele de comunicare cu patronatele din domeniu.

Ca de fiecare dată infotrucker.ro vă recomandă să consultați pagina de Internet www.mae.ro şi vă reaminteşte faptul că aveți la dispoziție aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei MAE de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

 

 

 

Follow #infotrucker