
Organizațiile profesionale din domeniul transportului rutier de marfă din Franța estimează costul decarbonizării camioanelor la 52,6 miliarde de euro.
Pentru a reuși tranziția energetică a transportului rutier de marfă și pentru a respecta strategia națională cu emisii reduse de carbon decisă de guvernul francez, trebuie cheltuite 52,6 miliarde de euro. Aceasta este concluzia lucrărilor grup operativ pentru tranziția energetică format din transportatori, producători și companii energetice.
Într-un comunicat de presă comun, FNTR, OTRE și TLF detaliază costul suplimentar al investițiilor care vor fi necesare pentru ca flotele să se doteze cu soluții alternative la motorină.
În cazul gazului natural și a biogazului, acest cost suplimentar este estimat la 7,3 miliarde de euro pentru achizițiile de vehicule grele de marfă (în comparație cu echivalentul diesel). La care se adaugă 4,6 miliarde de euro pentru realimentare, adică un total de 11,9 miliarde de euro pentru perioada 2023-2040.
Pentru a trece la electricitate, valoarea costului suplimentar (în comparație cu achiziționarea de camioane diesel) se ridică la 12,8 miliarde de euro, fără a lua în calcul 10,7 miliarde de euro pentru instalarea de puncte de încărcare. Aceasta reprezintă un necesar total de investiții de 23,5 miliarde de euro pentru aceeași durată.
În cazul hidrogenului, costul suplimentar al investițiilor pentru vehicule se ridică la 12,2 miliarde de euro (în comparație cu echivalentul diesel), în timp ce echipamentul de realimentare este estimat la 4,9 miliarde de euro. Astfel, adaosul este de 17,1 miliarde de euro pentru perioada 2026-2040.
Ecologizarea flotelor și a transportului de marfă
Pentru a reuși decarbonizarea sectorului, este necesar să se bazeze pe un mix de energii decarbonizate, adaptat la caracteristicile specifice ale diferitelor categorii de vehicule și utilizări. O traiectorie de decarbonizare a camioanelor care se concentrează masiv pe o singură sursă de energie pare nerealistă și periculoasă.
De fapt, ținând cont de necesitatea de a menține cele mai eficiente motoare diesel pe termen scurt și mediu, există în prezent patru soluții alternative la motorină pentru decarbonizarea prin ecologizarea flotelor: gaz natural/biogaz, baterii electrice, hidrogen și combustibili lichizi cu emisii reduse de carbon.
VEZI ȘI: Două noi benzinării Rompetrol pe A1 (tronsonul Nădlac – Sibiu)
Cercetarea arată că, deși ecologizarea motoarelor și a carburanților este o pârghie importantă pentru decarbonizarea camioanelor grele, nu va permite, de una singură, ca sectorul să atingă neutralitatea în materie de carbon până în 2050.
Această ecologizare a transportului de marfă este o pârghie care nu trebuie neglijată. Pe baza proiecțiilor realizate în cadrul lucrării de grup operativ pentru tranziția energetică, potențialul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prin ecologizarea flotelor și ecologizarea transportului de marfă pare să fie de aceeași importanță până în 2040.
Nevoia de sprijin continuu pentru biogaz
Includerea biogazului în mecanismul de impozitare a carburanților TIRUERT în 2024 ar permite favorizarea acestuia în detrimentul combustibililor fosili (motorină și gaz) și ar stimula astfel o energie alternativă capabilă să contribuie, în ceea ce privește mobilitatea grea, la tranziția către o economie mai ecologică și mai durabilă, încurajând în același timp investițiile în noi capacități de producție de biometan.
O planificare realistă
Este esențial să se mențină competitivitatea și capacitatea întreprinderilor de a investi în decarbonizare. Planificarea tranziției energetice în transportul rutier de mărfuri trebuie să includă, în același timp, un plan de dezvoltare a unei game alternative de vehicule pentru toate utilizările, rețele de alimentare corespunzătoare, un plan de dezvoltare a terenurilor logistice și un plan de sprijin financiar.
Decarbonizarea transportului rutier de mărfuri va necesita, de asemenea, acțiuni privind cinci factori suplimentari: modificarea cererii de transport de mărfuri, transferul către moduri de transport cu emisii mai reduse de dioxid de carbon, cum ar fi transportul feroviar și fluvial, îmbunătățirea eficienței energetice a camioanelor și optimizarea încărcăturii, precum și optimizarea distanțelor parcurse.
În concluzie, organizațiile profesionale intenționează să joace un rol în planificarea și revizuirea strategiei naționale cu emisii reduse de dioxid de carbon și solicită continuarea și menținerea unei consultări ample.