Franța sancționează dur neîntoarcerea șoferilor acasă la 4 săptămâni

Atenție! Mai multe firme de transport rutier din România au primit scrisoare din partea Dréal (Franța) pentru neîntoarcerea șoferilor acasă la 4 săptămâni.
Fiecare stat UE își poate impune propriile sancțiuni pentru neîntoarcerea șoferilor în țara de origine la 4 săptămâni. Franța le are pe cele mai dure din Uniunea Europeană.
Mai exact, art. 1.3315-4-1 din Codul transporturilor prevede o amendă de până la 30.000 de euro și până la un an de închisoare pentru administatorul firmei de transport.
Potrivit UNTRR, mai multe firme de transport rutier de mărfuri din România au primit o scrisoare recomandată din partea organizației franceze Dréal (Franța) pe această speță.
Într-o notă de informare publicată pe site-ul său, UNTRR precizează că “francezii obligă șoferii din România să se întoarcă acasă sau la sediul firmei chiar dacă aceștia nu vor și preferă să stea într-o mică vacanță într-un stat membru al Uniunii Europene”.
Potrivit aceleiași surse, “o parte dintre șoferi aveau în format fizic notificări întocmite de firmă înainte de plecarea în cursă, prin care li se comunicau drepturile conform Pachetului de Mobilitate și aveau și informări prin care li se spunea că au un mijloc de transport la dispoziție pentru întoarcerea acasă la 4 săptămâni”.
Totuși, reprezentanții Dréal n-au ținut cont de acestea și au întocmit direct nota de constatare a infracțiunii.
VEZI ȘI: Industria de transport se opune divizării permisului categoria B
Obligația întoarcerii acasă a șoferului este prevăzută în Reg. (CE) 561/2006 privind armonizarea anumitor dispoziţii ale legislaţiei sociale în domeniul transporturilor rutiere, modificat și completat cu Reg. (UE) 1054/2020.
Articolul 8 (81 )(8a) spune că, ”întreprinderile de transport organizează activitatea conducătorilor auto în aşa fel încât aceştia să poată în fiecare perioadă de patru săptămâni consecutive să se întoarcă la centrul operaţional al angajatorului unde se află locul normal de staţionare al conducătorului auto şi unde începe perioada de repaus săptămânal a conducătorului auto, în statul membru de stabilire al angajatorului, sau să se întoarcă la locul de reşedinţă al conducătorului auto, pentru a petrece cel puţin o perioadă de repaus săptămânal normală sau o perioadă de repaus săptămânal de peste 45 de ore luată în compensaţie pentru perioade de repaus săptămânal reduse. Cu toate acestea, în cazul în care conducătorul auto a efectuat două perioade de repaus săptămânal reduse consecutive în conformitate cu alineatul (6), întreprinderea de transport organizează activitatea conducătorului auto în aşa fel încât acesta să poată să se întoarcă înainte de începutul perioadei de repaus săptămânal normale de peste 45 de ore luată în compensaţie. Întreprinderea de transport documentează modul în care îşi îndeplineşte această obligaţie şi păstrează documentaţia la sediu pentru a o prezenta la cererea autorităţilor de control”.