Franța și Olanda sunt în continuare împotriva aderării României la Schengen

Franța și Olanda sunt în continuare împotriva aderării României la Schengen
Franța și Olanda sunt în continuare împotriva aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, din cauza „preocupărilor privind statul de drept”.

În contextul pandemiei de COVID-19, Uniunea Europeană a publicat câteva linii de orientare și recomandări pentru statele membre, pentru a le ajuta să ridice gradual restricțiile de călătorie și să revitalizeze industria turismului.

Franța și Olanda sunt în continuare împotriva aderării României la Schengen

Deși Margaritis Schinas, vicepreședintelui Uniunii Europene, a subliniat la prezentarea liniilor de orientare și recomandărilor că „nu există loc pentru discriminare”, țări precum România, Bulgaria și Croația, „simt această discriminare”, deoarece acestea încă nu fac parte din spațiul Schengen, în ciuda faptului că au îndeplinit toate condițiile pentru a se alătura zonei fără frontiere, conform Parlamentului European și Comisiei Europene.

În ceea ce privește aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, unele state membre, precum Olanda și Franța, sunt în continuare împotrivă, din cauza „preocupărilor privind statul de drept”. Astfel, cetățenii României, Bulgariei și Croației trebuie să treacă prin controale stricte pentru a intra în oricare dintre țările din spațiul Schengen.

Pentru a oferi un exemplu, fostul premier al României și membru al Parlamentului European, Dacian Cioloș, a postat un video cu titlul ”Cum am traversat Europa în plină pandemie”, în care este prezentat drumul său de 20 de ore de la București la Bruxelles.


„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni pentru toți cetățenii Uniunii Europene, s-a întâmplat pentru cetățenii din România, Bulgaria, Croația în ultimii 12 ani, 13 ani”, spune și Dragoș Tudorache, membru al grupului liberal pro-european RENEW din Parlamentul European.

VEZI ȘI: Cetăţeni români reținuţi în Timiș pentru trafic de migranți

România și Bulgaria au intrat în Uniunea Europeană în 2007, însă preocupările privind statul de drept și-au prelungit progresul pentru a deveni membri ai spațiului Schengen. La fel și Croația, care a aderat la Uniunea Europeană în 2013.

În luna februarie a acestui an, în cadrul conferinței privind securitatea europeană de la Munchen, premierul Ludovic Orban a spus că guvernul pe care-l conduce consideră că România a îndeplinit toate condițiile pentru a intra în spațiul Schengen.

Tot în cadrul aceleiași conferințe, premierul român a mai subliniat că, atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European sprijină, de asemenea, aderarea România la spațiul Schengen, dar sunt necesare măsuri suplimentare pentru a o realiza.

De asemenea, Ludovic Orban crede că România joacă un rol important în apărarea unui segment semnificativ al frontierei Uniunii Europene.

Follow #infotrucker