LogisticaTop News

Franța și Spania vor să redeschidă tunelul feroviar Somport

Ruta închisă în urmă cu 50 de ani ar urma să rezolve nevoia de transport de marfă pe calea ferată.

Nemulțumite de conexiunile feroviare actuale, Franța și Spania vor să redeschidă tunelul feroviar Somport, din Pirinei.

Deși sunt conectate din 2009 de o cale ferată de 150 de km între Montpellier și Perpignan, destinată atât traficului de pasageri, ci și de mărfuri, Franța și Spania vor să consolideze și mai mult conexiunile feroviare, motiv pentru care vor să redeschidă tunelul feroviar din Pirinei.

Franța și Spania vor să redeschidă tunelul feroviar Somport

Mai exact, este vorba de tunelul feroviar Somport, cu o o lungime de 7.875 metri, închis circulației în 1970 și niciodată redeschis. Acesta va restabili o conexiune transfrontalieră existentă între Franța și Spania, reunind două secțiuni naționale (locale) de la închidere. Coridorul leagă Zaragoza de Pau.

Tunelul feroviar a fost închis din cauza unui accident rutier întâmplat în partea franceză, care a provocat pagube materiale semnificative.

Prin urmare, autoritățile franceze au decis închiderea oficială a liniei datorită traseului foarte dificil și abrupt, dar probabil factorul real care a contribuit a fost lipsa de întreținere. Acum, în ciuda alegerii făcute în urmă cu jumătate de secol, Franța și Spania vor să redeschidă această rută feroviară, inclusiv pentru mărfuri.

VEZI ȘI: Hamburg Süd Value Protect: mai bună protecție a mărfurilor transportate rutier

Nu este prima dată când se vorbește despre redeschidere. În 2002 a fost lansată o procedură de licitație, care ulterior nu a mai fost continuată. Acum, există un nou acord între Ministerul Spaniol al Transporturilor (Mitma) și regiunea franceză Noua Aquitanie.

Contractul include studii privind impactul asupra mediului, asupra stării actuale a lucrărilor civile ale tunelului și infrastructurii feroviare, asupra managementului și întreținerii tunelului, asupra lucrărilor care urmează să fie efectuate.

În această etapă este imposibil să se estimeze costurile restaurării.

Cu toate acestea, întrucât este un proiect transfrontalier, acesta va putea beneficia de fonduri europene. Un semnal încurajator și semnificativ a venit din Spania, unde recent au fost finalizate lucrările de reabilitare a stației feroviare Canfranc.

Din aceeași categorie...

Back to top button