Franța: Șoferii de autoutilitare nu mai pot petrece perioadele de repaus în cabină

Franța: Șoferii de autoutilitare nu mai pot petrece perioadelor de repaus în cabină
Franța a reglementat efectuarea perioadelor de repaus zilnic și săptămânal pentru șoferii de vehiculelor comerciale ușoare de până în 3.5 tone.

Decretul nr. 20201104 din 31 august 2020, publicat în Monitorul Oficial din Franța pe 2 septembrie, care a intrat în vigoare începând cu 3 septembrie, le interzice șoferilor de autoutilitare de până în 3.5 tone să-și mai petreacă perioadele de repaus zilnic și săptămânal în cabină.

Franța: Șoferii de autoutilitare nu mai pot petrece perioadele de repaus în cabină

Conform decretului, perioadele de repaus zilnic și săptămânal trebuie efectuate în locuri care să respecte anumite standarde de siguranță, confort și igienă.

VEZI ȘI: Mercedes-Benz GenH2, primul camion cu hidrogen a lui Daimler Trucks

În cazul unui control, șoferii de autoutilitare trebuie să prezinte dovezi referitoare la locul unde și-au petrecut aceste repausuri constând în facturi de la hotel, contracte de închiriere a unei locuințe, rezervări online în cazul folosirii unor servicii de tip AirBnB sau adresele prietenilor și toate datele de contact în cazul în care perioada de repaus nu a fost petrecută într-un loc clasificat pentru a oferii servicii de cazare.

De asemenea, șoferii vehiculelor comerciale ușoare de până la 3.5 tone sunt obligați să-și noteze perioadele de muncă și odihnă în “livret individuel de controle”, un document similar cu foaia de parcurs din România, dar care conține toate detaliile despre cursă, perioade de muncă și odihnă, respectiv locurile unde au fost petrecute pauzele.

Amenzi de până la 1.500 de euro pentru angajator (transportator)
Decretul stabilește și o sancțiune contravențională pentru încălcarea prevederilor articolului L. 3313-4 din Codul Transporturilor, introdus de articolul 102 din legea orientării mobilității.

Astfel, în cazul în care angajatorul (transportatorul) îl va determina pe angajat (șofer) să-și efectueze perioadele de repaus zilnic sau săptămânal la bordul vehiculului sau într-o unitate de cazare care nu oferă condiții de siguranță, confort și igienă, acesta va primi o amendă din Clasa V, care poate ajuge până la 1.500 de euro.

Follow #infotrucker