
Frauda falsului transportator, cunoscută sub denumirea de “Fraud carrier” sau “Fake carrier”, este considerată cea mai mare amenințare la adresa furtului de marfă din industria de transport, avertizează TAPA EMEA.
Frauda din industria de transport, în special frauda falsului transportator, în care infractorii imită transportatori și alți subcontractori, inclusiv șoferi cu documente falsificate, este văzută de către TT Club, asigurător internațional de transport de marfă, cea mai mare amenințare la adresa pierderilor de marfă.
Frauda falșului transportator este un fenomen dominant, mai ales în perioadele de criză, motiv pentru care asiguratorii solicită și încurajează o vigilență sporită.
Utilizarea aproape exclusivă a facilităților online pentru procesarea tranzacțiilor comerciale permite ca o multitudine de acțiuni frauduloase să găsească oportunități în cadrul complexității lanțului de aprovizionare global.
Acestea au numeroase manifestări; de la frauda în domeniul plăților, care implică mandate existente și uzurparea identității unor directori, până la frauda în domeniul achizițiilor, care constă în facturi false.
Nimeni – de la case de expediție, expeditori și transportatori până la proprietarii de containere și operatorii de logistică, porturi, depozite și operatori de depozite – nu ar trebui să subestimeze cât de profitabilă este frauda prin furt de identitate în industrie. Folosind tactici sofisticate și cu risc scăzut, escrocii pot fura cu ușurință sume mari de bani sau loturi de marfă, spune Mike Yarwood, director general, prevenirea pierderilor la TT.
Incidentele de fraudă care vizează lanțurile internaționale de aprovizionare din întreaga lume nu sunt comise de infractori oportuniști care lucrează în mod izolat, ci, în majoritatea cazurilor, sunt opera unor grupări sofisticate de crimă organizată.
Acestea dispun de metode bine puse la punct, care se pot adapta în fața dispozitivelor de detectare și a schimbărilor în procedurile de operare, după cum a demonstrat experiența perturbării recente a sistemului de transport de marfă.
Moduri sofisticate de operare
TT Club a elaborat resurse semnificative pentru a ajuta transportatorii să se protejeze de activitățile frauduloase, deoarece 15% din cererile de despăgubire pentru furt de marfă sunt cauzate de fraudă sau înșelăciune. Printre exemplele specifice se numără depunerea intenționată de facturi false, care ar proveni de la un furnizor stabilit, dar care sunt generate de fapt de un escroc infiltrat în sistemul de plată online, precum și facturi dublate sau umflate.
Alte cazuri, care se încadrează în categoria fraudei prin furt de identitate, se confruntă cu înșelăciunea prin manipularea detaliilor de transfer bancar de către un escroc care pretinde a fi o organizație plătită în mod regulat de către operator prin piratarea traficului de e-mail al victimei și imitarea unui furnizor autentic care modifică detaliile de transfer bancar pentru plata unei facturi legitime.
VEZI ȘI: Numărul atestatelor pentru șoferii non-UE a explodat în Europa
TT a constatat că, anul trecut, frauda falsului transportator a dominat reclamațiile de acest tip. Spre exemplu, incidentele de fraudă prin furtul de identitate au reprezentat 84% din cererile de despăgubire, care implică fraudă sau înșelăciune, primite de TT Club în 2022.
Asko Assekuranz, lider în asigurări pentru industria de transport, trăgea un semnal de alarmă încă din 2021 privind creșterea cu 300% a acestui tip de fraudă. Datorită acestei infracțiuni tot mai prezente în domeniul activității de transport, Asko Assekuranz recomandă tuturor clienților săi să fie deosebit de prudenți.
Există cazuri de “cărăși fantomă” care interceptează instrucțiuni de transport de la case de expediție sau expeditori și se dau drept transportatorii autentici. De asemenea, falsifică documentele de ridicare sau de livrare a încărcăturii pentru a fura marfa.
O tactică frecventă este aceea în care escrocii se dau drept transportatori care utilizează o bursă de mărfuri și furnizează instrucțiuni false unui șofer. Aceștia fac legătura între un transportator legitim și un expeditor, facilitând astfel deplasarea mărfurilor. Escrocul acționează apoi ca un “intermediar” între aceste două companii legitime, organizând colectarea și îndrumând șoferul. După ce șoferul a colectat marfa, escrocul furnizează noi instrucțiuni de livrare la o altă adresă, unde marfa este furată.
“Un aspect cheie al acestui scenariu este că șoferul și expeditorul nu sunt în contact direct unul cu celălalt”, explică Yarwood.
Cum vă puteți proteja eficient?
Pentru a evita astfel de incidente și alte fraude, este esențial ca angajații să fie conștienți de aceste posibilități, să fie foarte atenți să verifice documentația și instrucțiunile direct cu clienții și/sau partenerii de încredere, în special în situații de presiune în care opțiunile unui transportator ar putea fi puține sau când există constrângeri de timp deosebite.
În general, este recomandat să solicitați clienților informații cu privire la tipul și valoarea comercială a mărfurilor transportate. Cu cât valoarea mărfurilor este mai mare, riscul crește și, în consecință, se recomandă să subcontractați doar transportatori cunoscuți cu care, în mod ideal, există deja o bună relație de colaborare, care are o durată însemnată.
Dacă efectuați o activitate de intermediere, recomandarea este să inserați în comanda de transport o clauză care să interzică transportatorului să subcontracteze mai departe alți transportatori în vederea efectuării transportului. Subcontractarea transportatorilor prin intemediul burselor de transport trebuie efectuată cu mare atenție și doar după ce se fac analize amănunțite asupra identitații și credibilității acestora.
Acestea sunt doar câteva exemple ale diferitelor moduri de operare folosite de cei care intenționează să fraudeze companiiile din lanțul de aprovizionare.