Fraudarea sistemului AdBlue, noul Dieselgate în rândul companiilor de transport

Poliția spaniolă cere instituțiilor abilitate din țările vecine să intensifice controalele privind emisiile de noxe pentru că frauda de pe drumurile europene este mult mai mare decât orice scandal “Dieselgate” din industria auto.
Poliția spaniolă Guardia Civil verifică intens, în ultima perioadă, cu aparate speciale emisiile camioanelor cu motoare diesel Euro V.
Conform unor statistici publice, 15% dintre vehiculele controlate au emisii NOx mai mari decât este permis, pentru că circulă cu sistemul AdBlue fraudat, scrie autobild.de.
Asta înseamnă mai multe emisii NOx per camion pe an care ajung în aer și asta conform calculelor este undeva la o tonă.
Poliția spaniolă spune că între 120.000 și 240.000 de camioane cu motoare Euro V circulă așa. La ultimul control, din zona Madrid, au fost depistate 30 de camioane cu sistemul AdBlue fraudat. Iar în acest calcul nu au fost luate camioanele cu motoare Euro IV și Euro VI.
Pentru că nu toate camioanele verificate erau înmatriculate în Spania, poliția de aici a anunțat Europol pentru o verificare la nivel european, iar primele țări în care se vor face controale intense sunt Spania, Franța și Marea Britanie, urmând însă ca lista să crească continuu.
Conform specialiștilor de la Universitatea Heidelberg, aprox. 20% dintre camioanele care circulă în Europa au sistemul AdBlue fraudat, emisiile acestora fiind de câteva ori mai mare decât cele din scandalul Dieselgate în care a fost implicat Volkswagen.
Verificările făcute în Germania au arătat că cele mai multe camioane cu astfel de probleme sunt înmatriculate în Europa de Est, iar cei de la Universitatea Heidelberg spun că acestea parcurg aproximativ 1.6 miliarde de kilometri anual pe drumurile din Germania, ceea ce înseamnă o cantitate suplimentară de 14.000 de tone de oxizi de azot în aer.
Asta se traduce într-o gaură de 110 milioane de euro pentru statul German pentru că nu se plătesc taxele în funcție de clasa de poluare. În plus, asta înseamnă și un avantaj pe plan competitiv comparativ cu companiile de transport care declară și plătesc taxele corect.
VEZI ȘI: ETSC este de acord cu propunerile UE privind standardele de siguranță din 2022
Evident, motivul pentru fraudării sistemului AdBlue sunt costurile, care pentru un camion Euro V sau Euro VI pot ajunge la aproximativ 1.000 pe an, la care se mai adaugă o economie cu AdBlue-ul între 1.000 și 2.000 de euro, în funcție de numărul de kilometri parcurși.
Câștigul pe an poate ajunge în acest caz până la 6.000 de euro, în funcție de taxele existente în fiecare țară unde circulă camionul respectiv. Asta fără a se lua în calcul costul cu reparațiile și întreținerea a catalizatorului SCR.
Amenda pentru șofer este, în funcție de țară, de aproximativ 200 de euro. Inițial, emulatoarele AdBlue au fost dezvoltate pentru a permite camioanelor să circule în țările în care nu există AdBlue, dar s-a răspândit rapid pe camioane și sunt destul de greu de depistat.
În Germania, controalele vizează în principal timpul petrecut la volan și timpii de repaus și odihnă, în timp ce în Polonia se pune un accent mai mare pe normele de poluare. Dacă se depistează un camion cu sistem SCR fraudat, emulatorul AdBlue se confiscă, iar șoferul este obligat să meargă cu camionul în primul service.