In Focus

Frica de insolvență duce la scăderea prețurilor de transport în Germania

Cel mai recent raport al BAG arată că frica de insolvență a companiilor de transport duce la scăderea prețurilor pe piața germană.

BAG monitorizează atent piața de transport pe perioada acestei pandemii, iar ultimul său raport scoate în evidență că unele companii de transport scad prețurile pentru a-și acoperi costurile curente, fără să țină însă cont și de costurile fixe și celelalte cheltuieli operaționale.

Frica de insolvență duce la scăderea prețurilor de transport în Germania

Conform raportului, efectuat după discuții cu companiile de pe piața din Germania, criza declanșată de pandemia de coronavirus a dus la probleme financiare serioase pe această piață.

VEZI ȘI: IRU vrea ca permisul de camion să poată fi obținut de la vârsta de 18 ani

Totuși, experții BAG atrag atenția că nu reducerea prețurilor până la limita acoperiri efectiv a costurilor de transport este soluția eficientă acum.

Companiile nu acceptă ajutorul de la stat
Aproximativ 20% dintre companiile din acest studiu au încasări mai mici cu peste 20%, iar alte 40% dintre companii au raportat încasări mai mici cu 10 procente.

Chiar și așa, multe companii au refuzat să aplice pentru ajutoarele oferite de stat, preferând pentru moment să finanțeze deficitul din fonduri proprii. Peste jumătate dintre companii se așteaptă la o îmbunătățire a situației în perioada imediat următoare, acesta fiind primul trend pozitiv înregistrat de BAG în această perioadă de criză.

Cerere în creștere din septembrie
Începând cu luna septembrie a crescut cererea în zona de transport rutier, atât în ceea ce privește bunurile de larg consum, dar și în ceea ce privește transportul internațional de mărfuri dinspre și spre Marea Britanie și China.

În plus, în sectorul alimentar este o creștere generată de pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, dar în acest segment nu au fost oricum înregistrate probleme. Singurele zone unde încă nu se înregistrează creșteri similare sunt cele din automotive, transportul de utilaje și în domeniile de evenimente și horeca.

Livrarea de colete în creștere
În continuarea livrarea de colete se află în creștere și companiile fac investiții pentru a putea ține pasul cu numărul mare de comenzi online.

Frica de insolvență duce la scăderea prețurilor de transport în Germania

Schimbarea modului de consum și o creștere a comerțului online vin la pachet cu o serie de provocări pentru companiile de logistică și de livrări care trebuie să facă achiziții de vehicule, de spații de depozitare și să eficientizeze livrările pe ultimul kilometru din hub-urile logistice.

Nu s-a ajuns încă la nivelul de dinainte de criză
Numărul de kilometri taxabili pentru camioane este încă sub nivelul celui de anul trecut arată raportul BAG. În perioada 29 august – 4 septembrie numărul de kilometri înregistrați a fost îm medie mai mic cu 0.9%, comparativ cu perioada de dinainte de criză (1 ianuarie – 22 martie).

Camioanele înmatriculate în Germania au înregistrat un minus de 1.6%, în timp ce camioanele înmatriculate în alte țări au avut un minus de doar 0.1%.

Din aceeași categorie...

Back to top button