Furtul de camioane în Italia a crescut în 2015

Furtul de camioane în Italia a crescut în 2015

Raportul anual publicat de Viasat privind dispariția de vehicule comerciale indică o creștere a cazurilor în perioada 2014-2015, indicând Sicilia, Lombardia și Campania printre regiunile cele mai expuse riscului.

În fiecare an, Viasat procesează datele Ministerului de Interne din Italia cu privire la furturile și jafurile de vehicule comerciale iar cele pe 2015 nu sunt deloc îmbucurătoare pentru transportatori și șoferi. Conform raportului Viasat, în 2015 au fost raportate 2.275 de furturi de camioane cu aproximativ 10% mai mult față de 2014 (2.051 furturi raportate), ceea ce înseamnă o medie de 7 camioane pe zi, furate sau jefuite. Separând statisticile la nivel regional, Sicilia ocupă primul loc, cu 358 furturi, urmată de Lombardia cu (309), Campania (279), Puglia (258) și Lazio (245). În 2014, clasamentul a fost dominat de Lombardia, urmată de Sicilia și Puglia.

Viasat precizează că din 2.275 de camioane furate sau jefuite de hoți și tâlhari, doar 1.269 au fost recuperate, ceea ce înseamnă 56% din totalul acestora. Spre exemplu, în Liguria au fost găsite toate cele 27 de camioane furate, în timp ce în Piemont au fost recuperate doar 91 din cele 117 raportate ca furate. Rezultate pozitive în ceea ce privește recuperarea camioanelor s-au înregistrat și în Lombardia și Veneto, procentul fiind de 81%. Totuși, asta nu înseamnă că hoții au eșuat, deoarece de cele mai multe ori camioanele sunt recuperate fără încărcătura lor, aceasta fiind în majoritatea cazurilor ținta reală a infractorilor.

Furtul de camioane în Italia a crescut în 2015

Conform Viasat citată de trasportoeuropa.it, problema este una europeană și nu doar în legătură cu vehiculele comerciale staționate care sunt o pradă facilă pentru hoți, ci și cu cele aflate în mers, în aceste cazuri, hoții dovedindu-se adevărați acrobați. Alte metode de furt a camioanelor sau a mărfurilor din acestea sunt falșii polițiști, atacurile armate și răpirea șoferilor de camion. În 2015, conform autorităților italiene, acțiunile de furt cu violențe au crescut cu 48%.

VEZI ȘI: Viasat Group este noul actionar majoritar al Cefin Systems Romania

Viasat utilizează aceste date pentru a promova utilizarea sistemelor de detectare prin satelit, ca un factor de descurajare a furtului sau ca un sistem de recuperare a vehiculului.

Un studiu recent a comparat datele medii naționale, cu datele referitoare la vehiculele grele echipate cu sistem prin satelit Viasat, subliniind eficiența acestuia, atât în ceea ce privește reducerea frecvenței furtului cât și în ceea ce privește rata medie de recuperare a acestora (aproximativ 30%).

infoTrucker.ro informează că în cadrul seminarului Eurload de la Sibiu, cei prezenți au semnalat o creștere a acțiunilor de furt în parcările din Germania.

Credit foto: Mauro Cesana via Facebook Page – Polizia Stradale Fan Site

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Follow #infotrucker