InfoTechTehnologie

Galileo, sistemul european de navigaţie prin satelit

Galileo este sistemul european de navigaţie prin satelit îmbunătăţit care oferă servicii de poziţionare globală garantate, de înaltă precizie.

Industria europeană se află în cea mai bună poziţie pentru a beneficia de pe urma programului Galileo, oferind companiilor dar şi cetăţenilor acces direct la un semnal de navigaţie prin satelit generat în Europa.

Din 2014, noua constelaţie va oferi posibilitatea furnizării unor servicii îmbunătăţite începând cu o navigaţie mai precisă pentru vehicule, gestionarea eficientă a transportului rutier, servicii de căutare şi salvare, tranzacții bancare mai sigure, precum şi furnizare fiabilă de energie electrică, toate puternic dependente, pentru o funcţionare eficientă, de tehnologii de navigaţie prin satelit.

Programul Galileo oferă începând din 2014, trei servicii: serviciul cu acces liber (gratuit), un serviciu public reglementat (PRS) şi serviciul caută-şi-salvează. Serviciile suplimentare care vor urma vor include un serviciu comercial şi un serviciu de salvgardare a vieţii pentru o rată mai mare a mediei fluxului de date şi o acurateţe mai mare a datelor autentificate.

Lansarea sistemului Galileo constituie primul pas concret către realizarea întregii constelaţii care va duce la furnizarea de servicii esenţiale din 2014. Cei doi sateliţi lansați deja pe orbită, transportă cele mai precise ceasuri atomice Maser construite vreodată – cu o precizie de o secundă la trei milioane de ani – arată că validarea viitoarei constelaţii de 30 de sateliţi poate fi acum accelerată.

Galileo este interoperabil şi compatibil cu GPS
Fără îndoială, sistemul european de navigaţie prin satelit este pe cale să devină operaţional şi, prin urmare, atenţia trebuie să se îndrepte acum către furnizarea de servicii în beneficiul cetăţenilor şi economiei europene, în conformitate cu strategia „Europa 2020” a Comisiei.

Sistemul sprijină multe sectoare ale economiei europene prin intermediul serviciilor oferite: rețelele de electricitate, companiile de administrare a flotelor, tranzacțiile financiare, industria vapoarelor, operaţiunile de salvare, misiunile de menţinere a păcii, toate acestea beneficiind de serviciul cu acces liber şi gratuit, de serviciul reglementat public şi de serviciul caută-şi-salvează.

VEZI ȘI: Comisia Europeană a definit specificațiile noului tahograf

În plus, programul Galileo asigură competenţa europeană într-un domeniu tehnologic care devine critic, incluzând sectoare precum distribuţia electricităţii şi reţelele de telecomunicaţii. Sistemul instituit în cadrul programului Galileo este aşteptat să genereze 90 de miliarde EUR de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum şi a avantajelor publice şi sociale.

EGNOS (Serviciul european geostaţionar mixt de navigare) este sistemul european regional de amplificare pentru semnalele GPS. El este precursorul sistemului Galileo. Serviciul EGNOS cu acces liber, este operaţional din octombrie 2009, iar Comisia a lansat recent serviciul EGNOS „siguranţa vieţii” în domeniul aviaţiei.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button