Ecofriendly

Gazul natural ar putea reprezenta soluția ideală pe termen scurt pentru transportul rutier

Europa și-a propus ca până în 2030, cantitatea de CO2 eliminată în atmosferă în urma diverselor procese să scadă cu 40% față de nivelul înregistrat în 1990.

Iar pentru acest lucru, industria de transport trebuie să se transforme. Procesele au început de câțiva ani, însă acestea sunt departe de a se fi încheiat, mai ales că trecemprintr-o perioadă în care tehnologia evoluează de la o zi la cealaltă.

Gazul natural ar putea reprezenta soluția ideală pe termen scurt pentru transportul rutier

Astfel, în urmă cu câțiva ani au apărut primele autobuze și camioane electrice. Testele au dovedit că acestea pot funcționa în regim urban, iar în prezent există câteva companii care au astfel de produse în ofertă.

VEZI ȘI: UNTRR îi solicită lui Klaus Iohannis să promulge legea pentru aderarea României la protocolul e-CMR

Și motoarele diesel au evoluat și emit din ce în ce mai puține gaze nocive, dar expansiunea și numărul operațiunilor de pe șosele în creștere face ca eforturile producătorilor să nu ajungă la nivelul cerut.

În acest context, au apărut și primele vehicule de transport echipate cu sisteme care mizează pe diverse forme ale gazului natural (CNG sau LNG). Iar pentru moment, această opțiune parte cea mai bună din câte au existat până acum.

Gazul natural ar putea reprezenta soluția ideală pe termen scurt pentru transportul rutier

Costurile mai mici de operare comparativ cu vehiculele echipate cu motoare diesel, timpul scăzut de așteptare pentru plinul cu carburant (comparativ cu timpul necesar încărcării bateriilor) și autonomia extinsă fac ca aceste soluții să dea semne că pot ajunge, în acest moment dat, cele mai bune.

La toate acestea se adaugă și faptul că emisiile eliminate la nivelul atmosferei scad considerabil.

Rămâne de văzut câți dintre constructori se vor implica în acest proces.

Din aceeași categorie...

Back to top button