
În cei 30 de ani de activitate, compania internațională de transport și logistică Gebrüder Weiss a făcut investiții totale de 90 mil de euro în România.
Gebrüder Weiss a avut o creștere spectaculoasă în cele trei decenii de activitate în România, de la o mică agenție de expediere a mărfurilor la un furnizor de servicii logistice complete.
În această perioadă, compania a investit constant în dezvoltarea rețelei sale de hub-uri, amplasate strategic în zonele de interes ale țării, dar și în diversificarea serviciilor oferite clienților și în digitalizarea proceselor.
Gebrüder Weiss gestionează în prezent 13 locații în țară, cu 9 centre logistice mari situate în București, Arad, Sibiu, Cluj, Bacău, Brașov, Constanța și Craiova. Aproximativ 700 de angajați au gestionat peste 1,1 milioane de expedieri în 2023 și au generat vânzări de 94 de milioane de euro.
Compania de logistică oferă clienților săi întreaga gamă de soluții de transport și logistică: transport terestru, aerian și maritim, transport intermodal, formalități vamale și logistică de depozitare, precum și gestionarea individuală a lanțului de aprovizionare. Compania implementează o multitudine de soluții logistice personalizate, în special pentru industria auto și grupurile tehnologice mari.
VEZI ȘI: Continental Tires, depozit de 20.000 mp în VGP Park Timișoara
Thomas Moser, Director și Manager Regional Black Sea/CSI la Gebrüder Weiss, recunoaște că piața din România este una dificilă și competitivă. Cu toate acestea, compania a reușit să se impună ca un furnizor de servicii logistice de top, profitând de oportunitățile existente. Moser subliniază dedicarea angajaților Gebrüder Weiss față de calitatea serviciilor oferite, acesta fiind un factor cheie în succesul companiei pe piața românească.
Investiții totale de aprox. 90 mil. de euro
Pe parcursul a trei decenii, Gebrüder Weiss a investit substanțial în dezvoltarea operațiunilor sale din România, alocând aproximativ 90 de milioane de euro (ajustat la inflație) pentru extinderea rețelei de hub-uri logistice, infrastructura IT, instruirea personalului și alte domenii cheie.
Această investiție semnificativă reflectă încrederea companiei în potențialul României ca jucător important pe piața comerțului internațional. Cu o economie dinamică și o poziționare strategică favorabilă, România este pregătită să profite de tendința de nearshoring, care implică mutarea producției mai aproape de țara de consum.
Recunoscând oportunitățile oferite de creșterea comerțului electronic, Gebrüder Weiss a integrat în portofoliul său, din 2018, serviciile de livrare la domiciliu pentru retailul online. Această decizie strategică permite companiei să răspundă cererii crescute de livrări rapide și eficiente către consumatorii din zonele urbane, consolidându-și astfel poziția pe piața dinamică a logisticii.
Operațiuni cu zero emisii
Pentru a contribui la reducerea poluării fonice și a emisiilor de CO2, Gebrüder Weiss gestionează, pentru unul dintre principalii săi clienți, șapte autovehicule electrice în Cluj, Sibiu, Brașov, Craiova, Constanța și Iași. În perioada octombrie – decembrie 2023, Gebrüder Weiss România a efectuat aproximativ 2.100 de livrări cu vehicule electrice, mărfurile transportate însumând aproximativ 311.000 kg.
Astfel, a reușit să reducă emisiile de CO2 cu 14 tone. Transporturile ecologice și mijloacele de transport alternative sunt, în general, un subiect important pentru compania de logistică, care își propune pentru 2024, ca aproximativ 10% din livrările dedicate acestui client să fie efectuate cu vehicule electrice, ceea ce se va traduce în peste 8.000 de transporturi.
Depozite mai sustenabile
Gebrüder Weiss se angajează să își optimizeze operațiunile logistice prin construirea de depozite sustenabile și eficiente energetic. Un exemplu recent este cel de-al doilea terminal logistic din Popești-Leordeni, lângă București, care va avea o suprafață de 17.000 de metri pătrați și va fi dotat cu tehnologii moderne precum iluminat LED, pompe de căldură și sisteme fotovoltaice.
Acest nou hub logistic va oferi capacități sporite pentru soluții logistice inteligente și va permite rute de distribuție mai scurte în București, datorită locației sale strategice, facilitând totodată o conexiune rapidă cu portul maritim din Constanța.
În plus, concentrarea companiei pe digitalizare a fost crucială în îmbunătățirea operațiunilor și serviciilor sale. Prin adoptarea tehnologiilor digitale, compania a eficientizat procesele, a îmbunătățit eficiența și s-a poziționat în fruntea transformării digitale a industriei.