
BALM digitalizează și eficientizează controlul camioanelor, implementând o nouă generație de autospeciale dotate cu senzori digitali avansați.
Noile autospeciale ale Oficiului Federal pentru Logistică și Mobilitate din Germania permit controlul camioanelor direct în trafic, fără a fi necesară oprirea, sporind astfel eficiența verificărilor și reducând timpii de staționare pentru transportatori.
Acestea sunt echipate cu senzori și interfețe digitale capabile să analizeze parametrii esențiali ai unui camion în timp real, pe măsură ce acesta trece prin raza de acțiune a echipamentelor de monitorizare. Printre elementele verificate se numără respectarea timpilor de conducere și odihnă, starea tahografului și dimensiunile vehiculului.
Dacă analiza digitală ridică suspiciuni cu privire la nerespectarea legislației, echipajele BALM pot interveni rapid, oprind doar vehiculele care prezintă potențiale nereguli pentru o inspecție detaliată. Această metodă eficientizează procesul de control și reduce impactul asupra traficului rutier.
Serviciul de control al traficului BALM funcționează acum mai eficient și mai orientat spre viitor, datorită celor mai noi tehnologii de senzori. Utilizarea la nivel național a noilor autospeciale reduce semnificativ timpii de staționare și optimizează procesele de inspecție. Acest lucru reprezintă un mare câștig de timp pentru industria logistică. În plus, creșterea frecvenței controalelor aduce beneficii siguranței rutiere pentru toți participanții la trafic, subliniază avantajele acestui sistem inovator Dr. Volker Wissing, ministrul federal al transporturilor.
Prin eliminarea opririlor inutile și reducerea intervențiilor asupra traficului în mișcare, această nouă generație de vehicule de control în trafic contribuie la creșterea competitivității în domeniul transporturilor, asigurând o aplicare echitabilă a reglementărilor.
Peste un milion de verificări suplimentare
Programul pilot de implementare a noilor vehicule a avut rezultate impresionante: în 2023, BALM a efectuat aproximativ 750.000 de controale suplimentare cu ajutorul senzorilor digitali, iar până în octombrie 2024, numărul acestora a depășit deja un milion.
Pe măsură ce flotele de camioane se modernizează și noile tahografe inteligente devin obligatorii pentru vehiculele noi, se estimează o creștere și mai mare a numărului de verificări.
Prin această inițiativă, Germania face un pas important către digitalizarea și eficientizarea proceselor de control rutier, asigurând o mai bună respectare a normelor și sporind siguranța pe drumurile europene.