EconomicTop News

Germania: Companiile iau în calcul o creștere salarială medie de 5,5% în 2023

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Ifo, companiile din Germania iau în calcul o creștere salarială medie de 5,5% pentru 2023, iar în unele cazuri aceasta ar putea fi semnificativ mai mare.

În al patrulea trimestru al anului 2022, sondajul Randstad ifo Personnel Manager Survey a vizat evoluția salariilor în 2023 și plățile speciale sub forma bonusului de compensare a inflației.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Acest bonus face parte din cel de-al treilea pachet de ajutor al guvernului german, care are ca scop să ofere cetățenilor o ușurare în perioadele cu prețuri ridicate la energie și rate ridicate ale inflației. Prima este scutită de impozit până la o sumă de 3.000 de euro până la sfârșitul anului 2024. Alte subiecte au inclus dezvoltarea personalului în 2023 și cultura feedback-ului în companii.

Creșteri salariale puternice așteptate în 2023

În grupul de angajați vizat de sondaj, salariile vor crește predominant în 2023: 81% dintre respondenți se așteaptă ca salariile să crească în medie cu 5,5% în general, în timp ce 19% se așteaptă ca salariile să rămână la fel. Aproape nicio companie nu se așteaptă ca salariile să scadă.

Cele mai mari creșteri salariale sunt așteptate în comerț, cu o medie de 5,9 la sută, urmat de sectorul serviciilor, cu 5,6 la sută. În schimb, producătorii se așteaptă la creșteri salariale în medie de 5%. În timp ce 70% dintre respondenții din companiile cu mai puțin de 50 de angajați se așteaptă la o creștere a salariilor, nouă din zece respondenți din companiile mai mari, cu 250 sau mai mulți angajați, și aproape toți respondenții din companiile cu 500 sau mai mulți angajați se așteaptă la o astfel de creștere.

VEZI ȘI: Permis de camion de la 18 ani? Ce spune noua lege

Cu 6,3 la sută, creșterile salariale medii preconizate sunt ușor mai mari în cazul companiilor mai mici decât în cazul companiilor mari și mai mari (5,4% și, respectiv, 4,8%).

“În special în companiile mici și în comerțul cu amănuntul, companiile individuale se așteaptă la creșteri salariale chiar semnificativ mai mari”, spune Johanna Garnitz, specialist Institutul Ifo.

Prima de compensare a inflație neimpozabilă, utilizat pe scară largă

De asemenea, unii angajați pot aștepta cu nerăbdare plata primei de compensare a inflației neimpozabile. Potrivit sondajului, 42% dintre companii vor să plătească o primă de compensare a inflației fără taxe și impozite, 44% sunt încă nehotărâte, iar 14% exclud o astfel de compensație.

“Angajații din industrie și din marile companii ar putea beneficia de această primă scutită de taxe”, spune Garnitz.

Una din două companii din industria prelucrătoare plănuiește să o plătească, cu o rată medie de absorbție de 79%. În schimb, prestatorii de servicii și întreprinderile comerciale sunt ceva mai reticenți în privința plăților: 40% și 34% dintre companiile intervievate din aceste sectoare intenționează să facă acest lucru.

Rata medie de absorbție pentru furnizorii de servicii este de aproximativ 70%, iar pentru comercianții cu amănuntul de aproximativ 55%.

Există, de asemenea, diferențe în ceea ce privește nivelul planificat de plată atunci când se face o diferențiere între clasele de mărime. În timp ce rata medie de absorbție pentru companiile cu până la 49 de angajați este de 50%, aceasta este de 100% pentru companiile cu peste 500 de angajați. Acest lucru înseamnă că o companie mare din două – dintre cele care au decis să plătească prima de compensare a inflației – o face în întregime.

În comerțul cu amănuntul, pe de altă parte, doar o treime dintre companii iau în considerare acordarea primei – în medie 1.500 de euro.

Din aceeași categorie...

Back to top button