Germania a introdus controalele la frontiere în septembrie, iar măsura funcționează, spune ministrul german de interne.
În septembrie, Germania a introdus controale staționare la frontierele din estul și sudul țării pentru o perioadă de șase luni, vizând combaterea imigrației ilegale, prevenirea terorismului și reducerea criminalității transfrontaliere.
Ministrul de interne, Nancy Faeser, a subliniat că aceste măsuri au fost esențiale pentru a răspunde provocărilor privind migrația și securitatea.
Având în vedere rezultatele pozitive ale acestor verificări, Faeser consideră extinderea perioadei de control, justificând decizia prin necesitatea consolidării semnificative a protecției frontierelor externe ale Uniunii Europene. Aceasta reflectă o abordare fermă pentru garantarea siguranței naționale și a stabilității în regiune.
Măsurile noastre cuprinzătoare de limitare a migrației ilegale și de combatere a traficului de persoane funcționează, a declarat Nancy Faeser pentru ziarul Augsburger Allgemeine.
Prin controalele la frontierele cu Olanda, Luxemburg, Belgia, Franța și Danemarca, autoritățile germane speră să reducă semnificativ numărul persoanelor care intră în țară fără o viză valabilă. În primele două luni de la introducerea acestei măsuri la frontiere, poliția națională a raportat 394 de treceri ilegale ale frontierei dinspre Olanda.
VEZI ȘI: CNAIR elimină cântarele din punctele de frontieră Schengen de la 1 ianuarie 2025
Germania desfășoară controale la frontiera cu Austria încă din 2015, o măsură luată în urma atentatului de la Berlin, iar verificări similare sunt aplicate de mai bine de un an la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția. Recent, au fost instituite controale și la frontiera cu Franța, având în vedere organizarea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris.
Deși în spațiul Schengen controalele la frontierele interne nu sunt în mod normal permise, statele membre au posibilitatea de a introduce măsuri temporare în cazul unor amenințări specifice. Aceste controale pot fi instituite pentru o perioadă inițială de șase luni și prelungite ulterior, dacă amenințările persistă.