In FocusTop News

Germania: Experții propun limita maximă de 3,5 ng/ml THC la volan

Începând cu 1 aprilie 2024, Germania a legalizat consumul recreațional de canabis. Limita maximă de THC (substanța activă din canabis) în sânge la volan urmează să fi stabilită prin lege.

Pe 23 februarie 2024, Bundestag-ul a adoptat legea privind consumul recreațional de canabis, inițiată anterior de Ministerul Federal al Sănătății (BMG). Aceasta prevedea ca până la 31 martie să fie stabilită și limita maximă de THC în sânge la volan.

Astfel, un grup de lucru înființat de Ministerului Federal al Transporturilor, din care fac parte experți din domeniul medical, juridic, al transporturilor și poliției, propune limita maximă de 3,5 ng/ml THC în sânge pentru șoferi. Potrivit experților, după această valoare conducerea în siguranță a unui autovehicul nu mai este garantată în conformitate cu cele mai recente descoperiri științifice.

Limita maximă propusă de 3,5 ng/ml de THC în sânge este o abordare conservatoare, comparabilă, din punctul de vedere al riscului, cu o concentrație de alcool în sânge de 0,2 la mie, spun experții.

În cazul unui consum regulat, THC-ul din sânge poate fi încă detectat la câteva zile după ultimul consum. Prin urmare, propunerea unei valori limită de 3,5 ng/ml are scopul de a asigura că – spre deosebire de valoarea limită analitică de 1 ng/ml THC – sunt sancționați doar șoferii care au consumat canabis într-o anumită perioadă de timp și pot avea un efect relevant pentru siguranța rutieră atunci când conduc un autovehicul.

VEZI ȘI: Olanda: Subvențiile pentru camioane electrice s-au epuizat rapid

De asemenea, pentru a reduce la minim riscul pe care îl prezintă consumul mixt de canabis și alcool, se recomandă ca cei care consumă canabis să fie supuși unei interdicții absolute de a conduce sub influența alcoolului, în conformitate cu dispozițiile Articolului 24c din StVG.

Potrivit experților din grupul de lucru, testele de salivă cu sensibilitate ridicată sunt necesare ca screening preliminar – pentru a dovedi consumul actual.

În prezet, limita maximă de THC în sânge pentru șoferi este de 1 ng/ml în Germania. În cazul în care această valoarea limită este detectată în sânge, șoferul a comis o infracțiune. În acest caz, acesta riscă o amendă de cel puțin 500 de euro, două puncte penalizare și o interdicție de conducere de o lună.

Cel mai probabil, limita maximă propusă de experți va fi adoptată. Potrivit articolului 44 din legea privind consumul recreațional de canabis (KCanG), introducerea valorii limită recomandate de experi necesită o modificare a Legii privind circulația rutieră (StVG) de către legiuitor.

Din aceeași categorie...

Back to top button