Știri

Germania susține noul regulament privind emisiile camioanelor, dar vrea unele modificări

Pentru a fi aprobat în COREPER, noul regulament privind emisiile camioanelor în UE trebuie să primească votul favorabil al unor țări care reprezintă cel puțin 65% din populația Uniunii Europene.

Pe 7 februarie, Germania și-a retras sprijinul pentru pe noul regulament privind emisiile camioanelor în UE, motiv pentru care președinția belgiană a Consiliului UE a amânat pentru astăzi, 9 februarie, votul în COREPER. Pentru a fi aprobat, noul regulament are nevoie de votul favorabil al unor țări care reprezintă cel puțin 65% din populația UE.

Astfel, fără contribuția germană nu ar exista o majoritate pentru a aproba textul, care a primit deja undă verde din partea Consiliului UE și a Parlamentului European.

Ungaria și Slovacia și-au expus deja opoziția față de noul regulament, în timp ce țări precum Italia – țară de origine a mai multor producători auto, printre care și IVECO – nu au avut o poziție clară. Dimpotrivă, aceasta a amenințat că se va baza pe o eventuală abținere a Germaniei pentru a „ucide” efectiv noul regulament.

VEZI ȘI: Comisia Europeană propune un obiectiv pentru 2040: cu 90% mai puține emisii de CO2

Conform noului regulament, emisiile CO2 ale camioanelor noi vor fi reduse cu 90% până în 2040, ceea ce înseamnă că, până la această dată, producătorii vor trebui să vândă preponderent camioane electrice și pe bază de hidrogen.

Germania este de acord, dar vrea unele modificări

Cercurile guvernamentale au declarat că guvernul federal a făcut o propunere de mediere Comisiei Europene, pe care aceasta a acceptat-o.

Mai exact, Germania – leagănul motorului diesel – susține noul regulament, dar vrea unele completări care să permită camioanelor care, în mod demonstrabil, pot fi alimentate cu combustibili sintetici (e-fuels) să fie permise pe termen nelimitat. Propunerea va crea securitate juridică atât pentru producătorii de camioane, cât și pentru producătorii de combustibili neutri din punct de vedere climatic.

Din aceeași categorie...

Back to top button