Economic

Germania oferă 15.000 de euro celor care renunța la un camion Euro V și a cumpăra Euro VI

Guvernul Germaniei oferă o primă de 15.000 de euro transportatorilor care renunță la un camion Euro V și a cumpăra unul Euro VI.

Guvernul Germaniei a prezentat o parte a Programului Conjuctural care cuprinde mai multe măsuri de relansare a economiei printr-o serie de soluții care vin și în sprijinul companiilor de transport și logistică.

Germania oferă 15.000 de euro celor care renunța la un camion Euro V și a cumpăra Euro VI

În cadrul acestui program sunt prevăzute și măsuri care vin în sprijinul companiilor din sectorul de transport rutier de mărfuri și logistică. Astfel, cine predă un camion cu norma de poluare Euro V și va achiziționa un camion cu norma de poluare Euro VI va primi un bonus de 15.000 de euro. Pentru camioanele cu normal de poluare Euro III și Euro IV, prima va fi de 10.000 de euro.

Un alt punct din Progragmul Conjuctural este că Germania va propune Comisiei Europene adoptarea unui program la nivelul întregii Uniuni Europene de reînnoire a flotelor transportatorilor pentru perioada 2020/21 care să prevădă o serie de bonusuri pentru cei care vor investi în vehicule mai puțin poluante în perioada următoare.

Germania este pregătită să aloce la nivel național un buget de 130 de miliarde de euro pentru aplicarea unor măsuri care să vină în sprijinul companiilor mici și mijlocii din toate domeniile. Referitor la industria de transport, la nivel național sunt prevăzute o serie de programe de susținere pentru achiziționarea de autobuze, autocare și camioane care folosesc tehnologii alternative.

Încă nu s-a specificat care vor fi sumele alocate în acest program, dar companiile interesate se pot aștepta la beneficii substanțiale, ținând cont de importanța sectorului pentru toată industria din Germania, dar și pentru că Germania dorește să-și respecte angajamentele în ceea ce privește protecția mediului.

VEZI ȘI: Planul Comisiei Europene va avea efecte benefice pentru transportul rutier de mărfuri

Din surse politice, se pare că se va aloca un buget de 1.2 miliarde de euro doar pentru achiziția de autobuze electrice și pentru dezvoltarea infrastructurii pentru acest tip de vehicule. Și asta doar în perioada 2020/21. Pentru operatorii din transportul rutier de mărfuri sunt prevăzute și scutiri de la plata unor impozite, modificarea unor termene de plată sau acordarea de împrumuturi fără dobândă pentru susținerea activității și achiziția de noi vehicule.

Pentru sectorul de logistică este prevăzut un program de susținere de până la 25 de miliarde de euro pentru următorii doi ani. Guvernul și autoritățile locale se vor implica activ în dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule electrice și cu combustibili alternativi atât în sectorul de transport rutier, cât și aerian și naval.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat că programul are trei puncte importante care prevede investiții în transport, digitalizare, comunicații și inteligență artificială, toate cu impact direct asupra economiei naționale. Germania este dispusă să aloce credite pentru companiile mici și mijlocii de peste 500 de miliarde de euro pentru retehnologizare, achiziția de utilaje și vehicule noi și investiții în sectoare cruciale din economie.

Din aceeași categorie...

Back to top button