Germania pregătește terenul pentru introducerea camionul autonom

Germania pregătește terenul pentru introducerea camionul autonom

Guvernul german a inițiat o masă rotundă între reprezentanți ai instituțiilor statului, producători și operatori de logistică pentru a adapta legislația națională actuală la viitor, atunci când va fi introdus pe piață camionului autonom.

Deși au mai fost încercări, Mercedes-Benz este primul producător care a prezentat recent camionul autonom echipat cu sistemul inteligent de asistență ce-i permite să ruleze complet autonom până la viteze de 85 km/h. Acesta reprezintă un pas important în evoluția vehiculelor comerciale, deoarece este prima aplicație de automatizare completă ce poate fi aplicată într-un timp relativ scurt.

Nu numai problema tehnică reprezintă o provocare. De asemenea, conducerea autonomă necesită o ajustare majoră a legislațiilor. Astăzi, cadrul legislativ actual, național și internațional, interzice utilizarea vehiculelor care navighează într-un mod autonom pe drumurile publice. Primul pas se referă la legislația internațională, și anume Convenția asupra circulației rutire din 1968 de la Viena, adoptat de multe țări europene, care stabilește standarde uniforme pentru siguranța rutieră și este baza de Codul Rutier. În formularea sa inițială, Convenția declară că „fiecare conducător auto trebuie să aibă în mod constant controlul vehiculului” prevenind astfel orice formă de conducere autonom. La nivel comunitar a intervenit Regulamentul CEE / ONU R79, care permite acțiuni corective prin sisteme de direcție și posibilitatea parcării automate, cu condiția să nu depășească viteza de 10 km/h.

Germania pregătește terenul pentru introducerea camionul autonom

Pentru a introduce conducerea automată este necesară o intervenție mai radicală în legislație. În plus, față de modificarea Codului Rutier, trebuiesc modificate și alte legi, precum cea a asigurărilor sau a vieții private. Poate fi considerat co-responsabil producătorul vehiculului în cazul unui accident rutier produs în timpul conducerii autonome? Nu în ultimul rând, care va fi încadrarea șoferul în timpul periodei de condus autonom? Cum se vor aplica regulile de condus și odihnă?

După cum puteți vedea, problema este complexă și necesită un timp destul de lung pentru a aborda fiecare parte din acest între puzzle.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Follow #infotrucker