Germania: Șoferii pierd în continuare mult timp în rampă

Potrivit sondajului realizat în Germania, șoferii de camion pierd cel mai mult timp în rampă la magazinele de vânzare cu amănuntul.
Lipsa locurilor de parcare de pe autostrăzi și timpul prea lung petrecut în rampă sunt, probabil, două dintre cele mai mari generatoare de stres pentru șoferii de camion. Iar acest lucru nu este valabil doar în Germania.
Recent, compania de consultanță SCI Verkehr a realizat în Germania un sondaj privind timpii pierduți în rampă de șoferii de camion.
Potrivit acestui studiu, 72% dintre șoferii respondenți au indicat că operațiunile în rampă la magazinele de vânzare cu amănuntul sunt întârziate în mod repetat acolo. Totuși, situația s-a îmbunătățit ușor față de 2022 (86%). În plus, 14% dintre șoferi se plâng de întârzieri în rampele fabricilor și, respectiv, ale altor furnizori de servicii.
Timpul mediu de așteptare în rampă este cuprins între 15 minute și 2 ore, iar 68% dintre respondenți spun că trebuie să aștepte între 1,5 și 2 ore. Aproximativ unul din cinci șoferi a trebuit să așteptat între 1 și 1,5 ore.
În schimb, 13% raportează timpi de așteptare relativ scurți, între 15 și 30 de minute. Niciunul dintre șoferi nu a indicat timpi mai mici de 15 minute. De asemenea, nimeni nu a trebuit să aștepte mai mult de 2 ore, în timp ce în 2022 unul din zece șoferi au experimentat această situație.
Principala cauză, lipsa de personal în rampă
Analiștii de piață atribuie în continuare timpii lungi de așteptare lipsei de personal și deficiențelor organizatorice. Aproape toți respondenții consideră în prezent că lipsa personalului de încărcare și descărcare este cauza timpilor de așteptare în rampă.
VEZI ȘI: Vameși maghiari, arestați pentru că cereau mită șoferilor de camion la intrarea în România
Motivul acestei lipse de eficiență? Orarul prea rigid și lipsa de flexibilitate rămân o problemă aproape neschimbată pentru furnizorii de servicii, cu 59% față de 63% în 2022.
De asemenea, sistemele de ture prost planificate la rampă continuă să reprezinte o problemă pentru aproximativ unul din trei, deși cu o tendință de scădere față de 2022 (38%). Cu toate acestea, niciun furnizor de servicii nu consideră că inadecvarea structurală a depozitelor este cauza problemei.