In FocusȘtiri

Ghid de plată a taxei de drum Viapass din Belgia

Mai sunt doar câteva zile până la 1 aprilie 2016, dată la care intră în funcțiune noul sistem de taxare electronică pentru plata taxelor de drum din Belgia implementat de Viapass.

Deoarece sunt mulți cei care fac transport sau tranzitează Belgia, ne-am gândit ca împreună cu TSG euroShell să elaborăm un mic ghid prin care să vă informăm cu privire la variantele de plată ale acestei taxe pentru a evita amenzile ulterioare.

În primul rând, și poate cel mai important, pentru a putea plăti taxa de drum Viapass începând cu 1 aprilie 2016 este obligatoriu să deţineti un sistem de plată automat (unitate OBU) la intrarea în Belgia, pentru vehiculele cu masa maximă totală peste 3.5 tone.

Ghid de plată a taxei de drum Viapass din Belgia

În al doilea rând, ca și client euroShell trebuie să știți că aveți la dispoziție două variante de plată a acestei taxe pe care le descriem mai jos.

Prima variantă este prin intermediul aparatului ITR Plus (produs de Access și furnizat de TSG euroShell), aparate funcţionale în momentul de faţă la plata taxelor de drum din Franţa/Spania/Portugalia. Astfel, dacă aveţi montate pe vehicule astfel de aparate şi nu aţi solicitat încă activarea lor pentru plata taxei de drum Viapass din Belgia, trebuie să trimiteți către TSG euroShell un mail care să conțină, formularele de activare (Procura+ formular de inregistrare). Aceste documente pot fi descărcate de AICI.

Tot în cadrul acestei variante de plată, este necesar ca aparatele ITR Plus să ruleze ultimul soft disponibil – versiunea 3.00.19.

VEZI ȘI: Cum să activați aparatul ITR+ pentru plata taxei de drum Belgia

A doua variantă de plată este prin OBU furnizat de Satellic. Aparatele sunt acceptate ca și modalitate de plată doar în Belgia şi puteţi intra în posesia lor fie prin plasarea unei comenzi de achiziție pe portalul furnizorului de taxă de drum (https://satellic.be/en-UK), fie prin achiziția directă de către șoferi de la punctele de distributie din Belgia sau țările vecine.

Precizăm că aparatele OBU Satellic se eliberează în urma plăţii unei garanţii de 135 euro/dispozitiv (prin card euroShell, numerar sau transfer bancar).

Odată achiziţionat aparatul OBU Satellic, vă recomandăm să citiți manualul de utilizare a aparatelor pe care-l puteți descărca de AICI.

VEZI ȘI: 10 lucruri utile despre noua taxă de drum din Belgia

Dacă optați pentru varianta de plată prin OBU furnizat de Satellic, ca şi client euroShell, aveţi la dispoziţie două variante de plată: post-pay și pre-pay.

OBU Satellic post-pay
Fie că aţi intrat în posesia aparatelor prin comanda efectuată pe portal, fie direct de la punctele de distribuţie (Service Point), aparatele pot fi conectate la cardurile euroShell direct pe portalul Satellic. Urmaţi paşii mentionaţi pe site-ul companiei Satellic, secțunea manuale – AICI.

OBU Satellic pre-pay
Alegeţi să încărcaţi aparatul OBU Satellic cu cardurile euroShell ale companiei fie direct pe portal (Road User Portal) fie la punctele de distribuţie Satellic.

Informații importante

  • La punctele de distribuţie puteți obține OBU printr-o înregistrare rapidă. Pentru a avea acces la toate serviciile oferite de Satellic, trebuie să vă creaţi ulterior un cont pentru companie pe portalul Road User la care să ataşaţi fiecare din aparatele luate de la terminale.
  • Vă reamintim că regiunea Walonia aplică TVA la taxa de drum. Crearea contului şi ataşarea aparatului la acest cont vă permite să descarcaţi ulterior facturile pentru a putea recupera TVA-ul. Odată descărcate facturile trebuie trimise la agentul de recuperare TVA.
  • De la terminalul Satellic/Viapass veţi obtine astfel aparatul OBU, un cod PIN şi o chitanţă! Pastrati aceasta chitanţă pentru a o preda la decont. Chitanţele primite contin informaţii importante despre OBU necesare ulterior.
  • Returnarea aparatului se poate face tot la unul dintre Punctele de Distribuţie, prin simpla scanare a aparatului, introducerea numărului de înmatriculare si a codului PIN. Sumele încărcate vor fi rambursate după verificarea aparatelor (să fie în stare bună de funcţionare)!
  • După predarea aparatului se va face o verificare de către furnizorul Satellic provind buna funcţionare a acestuia şi se vor returna sumele de garanţie (cei 135 euro/aparat) plus eventuale sume încărcate suplimentar si neutilizate (in varianta pre-pay) doar in contul bancar al companiei. Date bancare (contul si restul informaţiilor) le veţi furniza pe portal, odată cu înregistrarea companiei!
  • Conturilefast-track înregistrate la Punctele de Distribuţie nuauacceslainformaţiilefiscale. Mai mult, înregistăriledin trecut(înainte de a face înregistrarea pe Portal)nu poatefiregenerateodată cecontuleste actualizatcudetaliile de facturare. Acest lucru implică faptul că utilizatorul nu poate înregistra și nici nu recupera sumele de TVA pentru taxele de drum deja achitate prin sistemul fast-track.
  • Eurovigneta, care până la 1 aprilie 2016 este valabilă pe Belgia, Luxemburg, Olanda, Suedia și Danemarca, rămâne în continuare în vigoare pentru țările Luxemburg, Olanda, Suedia și Danemarca. Doar pentru Belgia, va intra în vigoare sistemul de taxare automat în funcție de numărul de kilometri parcurși.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button