LegislatiePachet de Mobilitate

Guvernul sprijină acțiunea UNTRR împotriva întoarcerii camioanelor acasă

Guvernul României sprijină inițiativa UNTRR de anulare a obligației întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni, introdusă de Regulamentul (UE) 1055/2020.

La începutul lunii martie, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE a depus la Grefa Tribunalului UE o cerere de intervenție a României în sprijinul acțiunii depuse de UNTRR. În octombrie 2020, UNTRR a depus o acțiune de anulare în fața Tribunalului General al UE, solicitând anularea obligației întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni introdusă prin articolul 1 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 1055/2020.

Guvernul sprijină acțiunea UNTRR împotriva întoarcerii camioanelor acasă

Potrivit UNTRR, obligația întoarcerii acasă a camioanelor are un impact negativ asupra transportatorilor rutieri români și asupra României, precum și asupra altor țări estice și periferice UE, fapt evidențiat în Studiul recent al Comisiei Europene, publicat în februarie 2021.

Studiul Comisiei Europene arată că, în cel mai probabil scenariu, obligația întoarcerii acasă a camioanelor va genera o creștere a costurilor de până la 11.000 de euro pe vehicul anual pentru transportatorii stabiliți în țările din Europa de Est care operează în țările din Europa de Vest.

VEZI ȘI: Manipularea tahografului, tot mai des întâlnită în Europa

De asemenea, rezultatele studiului de evaluare a impactului obligației întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni arată că noile reguli vor conduce, în scenariul cel mai probabil, la o creștere a emisiilor în transport. Odată cu publicarea studiului, CE dorește să invite statele membre, Parlamentul European și toate părțile interesate la un dialog suplimentar pe această temă.

Mai multe state vestice și-au exprimat deja nemulțumirea față de Studiul CE și au cerut respectarea întocmai a noilor reguli introduse de Pachetul de Mobilitate. Regula privind întoarcerea camioanelor în țara de origine ar trebui să se aplice de la 21 februarie 2022.

Din aceeași categorie...

Back to top button